Αλλαγή ώρας: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί;


Άλλαξε η ώρα. Ένας θεσμός που ισχύει από το 1976. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο βιολογικό ρολόι του παιδιού σας; Οι ειδικοί απαντούν!

Αν και μια ώρα διαφορά δεν δημιουργεί πραγματικό jet lag (ταραχή σωματική και ψυχική που την παθαίνουμε συνήθως σε υπερατλαντικά ταξίδια), ωστόσο χρειάζεται 4-5 μέρες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός. Τα παιδιά έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι λογικό και επόμενο να διαταραχθεί. Κοιμούνται και ξυπνούν σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς να λάβουν υπόψιν την αλλαγή της ώρας. Επομένως μπορεί να παρατηρήσετε κάποια ξυπνήματα πιο νωρίς, δυσκολία στο φαγητό αλλά και στον ύπνο.

Τα παιδιά 3-7 ετών παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής
Η αλλαγή της ώρας διαταράσσει περισσότερο το πρόγραμμα των παιδιών σε ηλικίες 3-7 ετών. Κάποια αισθάνονται κουρασμένα την ώρα που ξυπνάνε, άλλα είναι πιο ζωηρά στην τάξη. Άλλωστε στην καθημερινότητά τους, χρειάζεται να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις και δυσκολεύονται έτσι κι αλλιώς μιας και, σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα συγκέντρωσης σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά. Επομένως είναι θέμα ύψιστης σημασίας το να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα ύπνου τους. Το να κοιμούνται καλά τους επιτρέπει τόσο να παίρνουν δυνάμεις για την επόμενη μέρα όσο και να αναπτύσσονται σωστά καθώς το βράδυ εκκρίνεται κυρίως η υπόφυση, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του παιδιού. Και φυσικά όλο αυτό έχει και θετικές συνέπειες στη σχολική του επίδοση.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι περισσότερο σε φόρμα, δώστε του ένα πορτοκάλι πριν φύγει για το σχολείο. Επίσης για να έρθει πιο ομαλά η αλλαγή της ώρας, μπορείτε να το ξυπνάτε 10 λεπτά πριν ή μετά από το κανονικό (ανάλογα με την αλλαγή, αν είναι αυτή του Οκτώβρη ή Μάρτη) μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν τη μέρα της αλλαγής.

Επηρεάζει η αλλαγή της ώρας τα μωρά;
Τα μωρά έχουν ένα βιολογικό ρολόι ρυθμισμένο στις 15 ώρες αντί για 24 ώρες. Οπότε είναι καλύτερο τις πρώτες μέρες της αλλαγής της ώρας να μην επιμείνετε στα αυστηρά ωράρια φαγητού τους αλλά να τα ταΐσετε όποτε πεινάσουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ