Οι συμμαθητές του Γιάννου βρίσκονται στο πλευρό του

Δήλωση συμπαράστασης προς τον προφυλακισμένο, πλέον, πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, υπέγραψαν δεκατρείς συμμαθητές του από το Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας.

Οι υπογράφοντες την επιστολή δεν αναφέρονται στην ουσία της υπόθεσης αλλά επισημαίνουν αφενός ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου «έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της, την είσοδο της στην ΟΝΕ» και αφετέρου ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για την προφυλάκισή του.

Διαβάστε τη δήλωση συμπαράστασης των συμμαθητών του Γιάννου Παπαντωνίου:

Οι υπογεγραμμένοι ήμασταν συμμαθητές του Γιάννου Παπαντωνίου, άλλοι για έξι και άλλοι για δώδεκα χρόνια στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας.

Παρακολουθώντας τη δοκιμασία του παλαιού συμμαθητή μας, θέλουμε να εκφράσουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, με ευθυδικία, θα κάνει το καθήκον της.

Ταυτόχρονα, εντούτοις, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: πρώτον, ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου, ως ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας από τη Μεταπολίτευση του 1974, τίμησε την Ελλάδα και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της, την είσοδο της στην ΟΝΕ.

Δεύτερον, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η προσωρινή κράτηση ενός κατηγορουμένου δεν συνιστά απονομή της δικαιοσύνης, αλλά μέτρο προς διευκόλυνση της δίκαιης απονομής της.
Μπορεί να έχει εξοντωτικές συνέπειες για τη ζωή του καθενός και γι’ αυτό πρέπει να διατάσσεται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις. Τέτοιες δεν φαίνεται να συντρέχουν εν προκειμένω.

Τέλος, πιστεύουμε ότι, όπως και ο τελευταίος κατηγορούμενος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, έχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η διαπόμπευσή του, επομένως, ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αποδεικνύει απλώς έλλειψη πολιτισμού. Προσβάλλει μια θεμελιώδη εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στον συμμαθητή μας και τη σύζυγο του το ταχύτερο.

Nίκος Κ. Αλιβιζάτος, Xρήστος Αργυρόπουλος, Διονύσης Βενιεράτος, Bασίλης Βουτσινάς, Γιάννης Γκέιβελης, Nάσος Δένδιας, Αριστείδης Διαπούλης, Γιάννης Ζορμπάς, Κώστας Κόλλιας, Βασίλης Λουζιώτηες, Μπάμπης Σαββάκης, Μανώλης Σχινάς και Βασίλης Τσιγκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here