Άγκυρα για τη δολοφονία Κασόγκι: Η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό

Η Άγκυρα ζητά να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα να oλοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό» η έρευνα για τη δολοφονία, στην αρχή του Οκτωβρίου, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόσκι, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του.

«Βλέπουμε φυσικά το συμφέρον οι εισαγγελείς μας να μοιράζονται τις πληροφορίες και να εργάζονται από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Πρέπει αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί αλλά δεν πρέπει να διαιωνιστεί ή να γίνει αντιπερισπασμός. Πρέπει αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ μπιν Αμπντάλα Αλ- Μουατζάμπ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο εισαγγελέα που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα, Ιρφάν Φιντάν.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Σαουδάραβας εισαγγελέας αναμένεται να μεταβεί στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι εκεί όπου ο Κασόγκι, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Άγκυρα, από 15 Σαουδάραβες πράκτορες.

Αφού δήλωσε αρχικά πως ο 59χρονος δημοσιογράφος είχε φύγει ζωντανός από το προξενείο, το Ριάντ παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκε αλλά προέβαλε διάφορες αντικρουόμενες εκδοχές που προκαλούν σκεπτικισμό στην Άγκυρα και στους Δυτικούς.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση έκανε έτσι διαδοχικά λόγο για μια «αψιμαχία» που είχε άσχημη κατάληξη, στη συνέχεια για μια «μη εξουσιοδοτημένη» επιχείρηση για την οποία η εξουσία, αρχής γενομένης από τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «δεν ήταν ενημερωμένη».

Οι σαουδαραβικές Αρχές έχουν συλλάβει 18 άτομα για την υπόθεση αυτή. Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία, οι Τούρκοι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν το πτώμα του Κασόγκι.

«Στο θέμα αυτό, καθώς εκείνοι που διέπραξαν τον φόνο αυτό βρίσκονται τώρα στη Σαουδική Αραβία, η Σαουδική Αραβία έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη», είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου.

Αφού ερεύνησαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη και μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, οι ερευνητές επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια ενός ρομπότ, το δίκτυο υπονόμων γύρω από το σαουδαραβικό προξενείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here