ΣΥΡΙΖΑ: Διεύρυνση αλλά και προβληματισμός


Το στίγμα των κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί στην κοινωνία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός παρά μόνο των ανθρώπων που μας ψηφίσαν”, είπε στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές πως θα πρέπει να σταματήσει η γκρίνια και η εσωστρέφεια για το τι είδους κόμμα θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως στην πρώτη ημέρα στην συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στελέχη εξέφρασαν το προβληματισμό τους, αναφορικά με τη διεύρυνση και τους όρους που αυτή θα επιτευχθεί.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση, ο οποίος επιχείρησε να βάλει για ακόμη μια φορά όρια στη διεύρυνση του κόμματος, ενώ και πάλι θέλησε να κλείσει κάθε συζήτηση για επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ευρωαριστερής ομάδας στην Ευρώπη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από τα μαζικά Συνέδρια του κόμματος. Η συνεννόηση σε αυτά τα βασικά ζητήματα είναι που αποτρέπει κάθε ιδέα, ακόμα και ανομολόγητη, μετάλλαξης σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Άλλο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής άσκησε κριτική για τους “επώνυμους της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΝΑΛ που έρχονται και βρίσκουν ρόλο στο κόμμα”.Επαφές Τσίπρα με Τσακαλώτο, Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είχε συνάντηση σε αίθουσα δίπλα από τη συνεδρίαση τόσο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και με τον Γιάννη Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να γίνουν οι τελευταίες συνεννοήσεις για το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης.

Όσον αφορά τους 53+”, με αναφορές τους στην πρώτη συνεδρίαση επεσήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει βάση στην προγραμματική ανασυγκρότηση, να συνδεθεί με την κοινωνία και να “ξαναβρεί” τους μισθωτούς που του γύρισαν την πλάτη το καλοκαίρι που μας πέρασε.

“Να είμαστε προσεκτικοί και με το ΚΙΝΑΛ”, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις συμμαχίες ενόψει της διεύρυνσης, ενώ συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος στην απλή αναλογική.Η ηλεκτρονική πλατφόρμα και η συζήτηση για την εκλογική ήττα

Ακόμη συζητήθηκε και το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής νέων μελών με τον Αλέξη Χαρίτση να κάνει γνωστό πως θα είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου, αναλύοντας τις νέες δυνατότητες που θα δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μιλάμε για υποκατάσταση της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να έχουν φωνή”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου καθησυχάζοντας αλλά και απαντώντας με αυτό τον τρόπο, σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εγχείρημα. Μάλιστα είχε φέρει και ως παράδειγμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και την ελαχιστοποίηση της συμμετοχής των μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε δημιουργηθεί.

Τέλος αρκετά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν στο μικροσκόπιο του διαλόγου και τα αίτια της τριπλής εκλογικής ήττας του κόμματος.

Δεν έγινε συζήτηση σοβαρή και οργανωμένη γιατί χάσαμε”, ανέφερε ένα στέλεχος με άλλο μέλος του οργάνου να συμπληρώνει πως τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης “απομακρύνθηκε η ηγεσία από το κόμμα, από τα στελέχη και από τους βουλευτές”.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ