Συναγερμός στη Δανία: Απόπειρα δολοφονίας κατά γνωστού Ιρανού πολιτικού

Η Δανία ανέφερε σήμερα 30 Οκτωβρίου ότι υποπτεύεται ότι η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών προσπάθησε να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός εξέχοντα αντιπολιτευόμενου Ιρανού αραβικής καταγωγής στο έδαφός της, και πως ένας Νορβηγός πολίτης ιρανικής καταγωγής έχει συλληφθεί.

Η επίθεση είχε στόχο τον ηγέτη του παραστήματος στη Δανία  του Κινήματος Αραβικής Μάχης για την Απελευθέρωση του Αχβάζ (ASMLA), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Δανίας Φιν Μπορκ Άντερσεν.

«Χειριζόμαστε μια υπόθεση που αφορά μια ιρανική υπηρεσία πληροφοριών η οποία σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Δανίας. Προφανώς, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε», είπε ο Άντερσεν. 

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό∙ η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Άντερσεν δήλωσε πως η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε έναν Νορβηγό πολίτη ιρανικής καταγωγής στις 21 Οκτωβρίου ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο. Η Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας της Νορβηγίας ανέφερε πως συνεργάζεται με την αστυνομία της Δανίας για την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε επίσης προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Δανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Άραβες Αχβάζι αποτελούν μειονότητα στο κυρίως περσικό Ιράν και ορισμένοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπό περσική κατοχή και θέλουν ανεξαρτησία ή αυτονομία.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here