Μεγάλοι επιχειρηματίες επενδύουν στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη

Μεγάλοι επενδυτές όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς επιλέγουν να επενδύσουν στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη, καθώς εκτιμούν ότι έχει τα φόντα να αλλάξει δια παντός τον ενεργειακό τομέα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, και ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft, πίστευε στη συγκεκριμένη τεχνολογία και μάλιστα ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρακολουθήσει τις εργασίες κατασκευής του αντιδραστήρα ITER.

Η συμβολή ιδιωτών επενδυτών είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται για μια πολύ ακριβή τεχνολογία που μέχρι στιγμής δεν έχει χρηματοδοτηθεί παρά από ελάχιστα κράτη. Πάντως, η πρόοδος σε τομείς όπως η επεξεργασία δεδομένων, η τρισδιάστατη εκτύπωση και τα εξωτικά υλικά βελτιώνουν κάπως την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μόουρι, επικεφαλής της General Fusion, πριν δύο δεκαετίες υπήρχε μόνο η Tri-Alpha Energy του Τζεφ Μπέζος στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά πλέον υπάρχουν δεκάδες ανταγωνιστές. Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο της ΙΑΕΑ για την σύντηξη, παρουσιάστηκαν 800 επιστημονικές μελέτες, 60% περισσότερες σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόβλημα της τεχνολογίας είναι να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από ότι απορροφάται. Προκειμένου να συμβεί αυτό πρέπει να διατηρηθούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στο εσωτερικό του αντιδραστήρα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλή περιπλοκότητα.

Παρόλο λοιπόν που η εμπορική αξιοποίηση της σύντηξης αργεί ακόμα, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι οι καινοτομίες στα πλαίσια της έρευνάς της δεν θα περιοριστούν εκεί. Η βρετανική IP Group εκτιμά ότι ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές πατέντες που αφορούν το λογισμικό προσομοίωσης, νέους μαγνήτες κτλ.

Μια ακόμα εταιρεία που προσπαθεί να καινοτομήσει είναι η Commonwealth Fusion Systems, η οποία μάλιστα δέχτηκε παλαιότερα 50 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από ομίλους όπως η ιταλική Eni και πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών, όπως οι Γκέιτς, Μπέζος, Μπράνσον κτλ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here