Ο διευθυντής του σχολείου είπε στο παιδί μου ότι δεν έχει «κανονική οικογένεια». Πως να τον αντιμετωπίσω;


Ο γιός μου είναι παιδί ιδιαίτερης ευφυϊας (επισήμανση από εκπαιδευτικούς) όχι ότι εμείς δεν το είχαμε αντιληφθεί, και φοιτά στην ΣΤ΄τάξη.

Χθές αργά, λίγο πριν πέσω για ύπνο μου ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής στο μάθημα του τον ανέφερε ως παράδειγμα μονογονεϊκής οικογένειας, με αφορμή σχετική κατηγοριοποίηση των οικογενειών στο βιβλίο τους, συμπεριλαμβανομένης και της «κανονικής». Το παιδί αντέδρασε λέγοντας, μα κύριε δεν ισχύει αυτό και ο «κύριος» συνέχισε λέγοντας «ναι αγόρι μου είστε μονογονεική οικογένεια!». Ποιός θα μου πεί πως να τον αντιμετωπίσω, όχι μόνο για αυτή τη φοβερή αστοχία που έκανε αλλά και για να τον προλάβω μην την επαναλάβει;

Στο παιδί δεν είπα σχεδόν τίποτε ακόμη, γιατί δεν πρόλαβα αλλά δεν κοιμήθηκα όλη νύχτα. Ο πατέρας (δεν έχουμε συνάψει γάμο για δικούς μας λόγους) έχει αναγνωρίσει εννοείται τα παιδιά, μένει πολύ κοντά και έχει καθημερινή επαφή μαζί μας, και γενικά είναι η μόνη του έννοια τα παιδιά χωρίς να είμαστε ζευγάρι, ενώ μέχρι πριν 3 χρόνια μέναμε όλοι μαζί.

Απαντάει η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρία Χριστίνα Μπέσιου

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ή τάση να βάζουμε ταμπέλες σε οικογένειες και ανθρώπους, χάνοντας έτσι την ουσία. Το αν για λόγους γραφειοκρατικούς μία οικογένεια δεν εμφανίζεται στα έγγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον εκπαιδευτικό και να ζητήσετε να είναι πιο διακριτικός, στις τοποθετήσεις σε θέματα που μπορούν να πληγώσουν ένα παιδι και να επισημάνετε την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης σας, ώστε να αποφευχθεί κάποιο ανάλογο γεγονός. Επίσης, καλό θα ήταν ο πατέρας να εμφανίζεται σε δραστηριότητες – εκδηλώσεις του σχολείου μαζί με το παιδί, ασχέτως αν έχει την κηδεμονία ή όχι. Το σημαντικότερο όμως, είναι να εξηγήσετε στο ίδιο το παιδί με τρόπο ώστε να μπορεί να το καταλάβει, ότι παραμενετε οικογένεια άσχετα αν κατοικείτε σε διαφορετικό σπίτι. Κάθε οικογένεια έχει τις ιδιαιτερότητες της, και είναι λάθος να κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε.

Χριστίνα Μπέσιου
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
E-mail: [email protected]
Web: www.thrania.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ