Τσαβούσογλου: Πάρτε τους Σύρους πρόσφυγες στις χώρες σας – Δεν είναι απειλή, ούτε μπλόφα


Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι “θα ανοίξουν οι πόρτες” και θα έρθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Άγκυρα επιμένει στην προειδοποίηση που είχε διατυπώσει προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε εγγυητές για τη σταθερότητα της Ευρώπης από κάθε άποψη. Γιατί τώρα αυτή η αντίδραση από την Ευρώπη; Λένε: ‘Αν δεν επιστρέψουν οι Σύροι, δεν θα βοηθήσουμε’. Μα ήδη έχουν επιστρέψει εθελοντικά πάνω από 370.000 Σύροι στις περιοχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων ‘Ασπίδα του Ευφράτη’ και ‘Πηγή Ειρήνης΄. (…) Η ΕΕ λέει στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ότι ‘εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω’. Τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία λένε- και δικαίως- το εξής: ‘Τους έχω στη χώρα μου 8-9 χρόνια, το 90% θέλει να πάει σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε, ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό».

Ενώ σε νέα ερώτηση της Deutsche Welle, εάν η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι αυτή την επιλογή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής για τους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν στην Τουρκία: «Τώρα θέλουν να γυρίσουν. ‘Εμείς όμως δεν θέλουμε να βοηθήσουμε όταν γυρίσουν’, λένε οι Βρυξέλλες. Ορίστε λοιπόν, φιλοξενήστε τους στις χώρες σας. Είναι 3,6 εκατομμύρια Σύροι, συνολικά πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες. Ως τώρα το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η ΕΕ δεν μας έδωσε ούτε καν την απαραίτητη στήριξη. Και τώρα δεν θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν. Έτσι κι αλλιώς οι Σύροι στην Ευρώπη θέλουν να πάνε. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να λέμε: ‘Φροντίστε τους Σύρους στη δική σας χώρα’. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ