Εβδομάδα «Τουρκίας» ξεκινά για την ΕΕ: Στο «τραπέζι» στοχευμένα μέτρα κατά της Άγκυρας


Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση η στάση της απέναντι στις τουρκικές κινήσεις, ειδικά μετά και την εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το Bloomberg, μελετάται πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία υπό τη μορφή τερματισμού των εξαγωγών όπλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εβδομάδα που ξεκινά καθώς συγκαλείται αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Σε αυτή τη συνεδρίαση φαίνεται ότι θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατόπιν εισήγησης της Λευκωσίας.

Το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα δεν απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα υπάρξει ομοφωνία ανάμεσα στις 28 χώρες.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η σκυτάλη θα περάσει στους ηγέτες και στο Συμβούλιο Κορυφής το οποίο και αναμένεται να αποφασίσει το είδος των κυρώσεων που θα επιβληθούν, κάτι το οποίο θα αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Ήδη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε τηλεφωνικά την Κυριακή από τον Τούρκο πρόεδρο να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, την επομένη των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο έθεσε σε εφαρμογή απόφαση για να σταματήσουν άμεσα οι εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη να προβεί σε κυρώσεις προς την Τουρκία, αναφορικά όμως μόνο με την εισβολή της στη Συρία και όχι με την ασταμάτητη προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο, κυριαρχεί ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη για να ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα παράλια της Τουρκίας.

Μάλιστα την Κυριακή σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutche Welle ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αυτές τις προειδοποιήσεις λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στα εδάφη της εδώ και 8-9 χρόνια τους πρόσφυγες από τη Συρία και το 90% αυτών θέλει να πάει στην Ευρώπη.

«Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ