Πολωνία: Συντηρητικοί ξανά και… εξελίξεις μετά τις εκλογές.


Οι πολίτες στην Πολωνία προσφέρουν μια δεύτερη τετραετή θητεία στους συντηρητικούς με τις εξελίξεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην χώρα.

Η εκλογική νίκη των συντηρητικών στην Πολωνία αναμένεται να τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις συχνά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις τους και να διατηρήσουν τον Ματέους Μοραβιέτσκι στην κεφαλή της κυβέρνησης, την ώρα που η αντιπολίτευση στρέφει ήδη το ενδιαφέρον της στην μάχη για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Το κυβερνών εθνικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν χθες, Κυριακή, στην Πολωνία, συγκεντρώνοντας το 43,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 99,5% των περιφερειών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή, όμως η ηγέτης ενός από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δήλωσε ότι το PiS έχασε τον έλεγχο της άνω βουλής.

Ο μεγαλύτερος σχηματισμός της πολωνικής αντιπολίτευσης, η Συμμαχία Πολιτών (KO), ήρθε δεύτερη με το 27,2% των ψήφων. Ακολουθεί η συμμαχία Η Αριστερά με 12,5%. Ο αγροτικός συνασπισμός PSL και το αντισυστημικό Kukiz’15 βρίσκονται στο 8,6%, ενώ η ακροδεξιά Συνομοσπονδία έλαβε το 6,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Καταρίνα Λουμπνάουερ δήλωσε ωστόσο πως το PiS έχασε τον έλεγχο της άνω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου.«Πήραμε πίσω τη Γερουσία. Χάρη στη συμφωνία αντιπολιτευόμενων κομμάτων, η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία», έγραψε η Λουμπνάουερ, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna.

Αν επιβεβαιωθεί από το τελικό αποτέλεσμα, αυτό το ποσοστό υποστήριξης θα του εγγυηθεί την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή και μια δεύτερη τετραετή θητεία, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσει κάποιον εταίρο για τον σχηματισμό συνασπισμού.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι το PiS θα επιδιώξει να περιορίσει κι άλλο την φιλελεύθερη δημοκρατία», δήλωσε στο AFP η πολιτική επιστήμων του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Άννα Ματέρσκα-Σοσνόβσκα.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των οριστικών επίσημων αποτελεσμάτων, η οποία αναμένεται απόψε ή αύριο, Τρίτη, το πρωί, οι συντηρητικοί εμφανίστηκαν συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους.«Οφείλουμε να σκεφτούμε» και… εξελίξεις στην Πολωνία

Ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι φάνηκε σχετικά σκυθρωπός χθες, Κυριακή, το βράδυ, καθώς ήταν όπως φαίνεται λίγο απογοητευμένος από το αποτέλεσμα.

«Αξίζουμε περισσότερα», δήλωσε ο Κατσίνσκι, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός με την μεγαλύτερη επιρροή στην Πολωνία.

«Οφείλουμε να σκεφτούμε (…) τους λόγους για τους οποίους μια μερίδα της κοινωνίας θεώρησε ότι δεν έπρεπε να μας υποστηρίξει», πρόσθεσε, επαναβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια σκληρής εργασίας, η Πολωνία πρέπει να αλλάξει κι άλλο και πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο», σημείωσε ο αρχηγός του PiS.

Οι σχολιαστές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση είδαν στο αποτέλεσμα αυτό μια απειλή για την ανεξαρτησία των τοπικών συλλογικοτήτων και των μέσων ενημέρωσης.Τα… χαμόγελα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος αναλώθηκε πολύ κατά την προεκλογική εκστρατεία, εμφανίστηκε πιο χαρούμενος και χαμογελαστός.

«Όλα δείχνουν ότι το PiS θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, επομένως πιστεύω ότι ο Ματέους Μοραβιέτσκι θα συνεχίσει την αποστολή του», δήλωσε σήμερα το πρωί στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο επικεφαλής του γραφείου του Μιχάλ Ντβόρτσικ.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο κεντρώος Συνασπισμός Πολιτών (KO) εξασφαλίζει ποσοστό 26,77% των ψήφων και ακολουθεί η αριστερή συμμαχία Η Αριστερά με 12,34%, η οποία επιστρέφει στο πολωνικό κοινοβούλιο έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών.

Το μπλοκ του κόμματος αγροτών PSL συγκεντρώνει ποσοστό 8,63% των ψήφων, ενώ και η Συνομοσπονδία, ένας σχηματισμός της αντισυστημικής ακροδεξιάς που περιλαμβάνει υπερφιλελεύθερους και εθνικιστές που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, εισέρχεται στο κοινοβούλιο με ποσοστό 6,76%.

Τα σχόλια των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία με εξαίρεση την δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι στην πλειονότητά τους επικριτικά απέναντι στο PiS, αφορούσαν κυρίως σήμερα το πρωί την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του PiS, ορισμένες από τις οποίες, στον τομέα της δικαιοσύνης, έχουν προκαλέσει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που σχολιάστηκε επίσης πολύ ήταν οι αδυναμίες της κεντρώας αντιπολίτευσης και του αρχηγού του KO Γκέγκορζ Σέτινα, η θέση του οποίου μπορεί να κινδυνεύει.Σε μια πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση χθες το βράδυ των μερικών αποτελεσμάτων, ο Σέτινα αναφέρθηκε άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές

«Όλα είναι μπροστά μας, οι προεδρικές εκλογές, και εκεί θα είμαστε έτοιμοι και θα τις κερδίσουμε, αυτή είναι η υπόσχεσή μας», δήλωσε.

Ο Σέτινα είχε απαρνηθεί την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης στην Βαρσοβία και την είχε παραχωρήσει στην Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα. Αυτή, η οποία ξεκίνησε πολύ αργά την προεκλογική εκστρατεία, πήρε την ικανοποίηση ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον Κατσίνσκι κατά περίπου ογδόντα χιλιάδες ψήφους στην πρωτεύουσα.

Θα μπορούσε ως εκ τούτου να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, μια λύση που αναμένεται να προτιμήσει ο Σέτινα από την επιστροφή στην πολωνική πολιτική σκηνή του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η επιτυχία του PiS οφείλεται κυρίως στις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, τις οποίες επέτρεψαν οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της Πολωνίας.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία το PiS δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και το κοινωνικό του πρόγραμμα, στα οποία οφείλει την πίστη που του έδειξαν οι ψηφοφόροι, και κυρίως να αυξήσει σημαντικά τον κατώτερο μισθό.

Τα τέσσερα επόμενα χρόνια θα είναι ωστόσο πιο δύσκολα για τους συντηρητικούς. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν κυρίως συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία, τον πιο σημαντικό εταίρο της Πολωνίας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ