Γερμανία: Σενάρια δυαρχίας για CDU και Καγκελαρία – Το μεγάλο φαβορί για διάδοχος της Μέρκελ

Αν επικρατήσει στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών ο Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να αναμένεται η παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη θέση της Καγκελαρίου γράφει η Deutsche Welle.

Την Τρίτη (30/10) ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε γραπτά την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του CDU.

Σήμερα το απόγευμα, αιτιολόγησε την απόφασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών στο Βερολίνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις τον δημοσιογράφων κατά πόσο είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Μέρτς διαβεβαίωσε μεν ότι «ακράδαντα» πιστεύει πως αυτό θα σταθεί εφικτό, αλλά όπως πρόσθεσε: «Κατά τον τρόπο που εμείς ο δύο θα το κρίνουμε».

Η διφορούμενη διατύπωση μπορεί και να εκληφθεί και ως συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Άνγκελα Μέρκελ ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μερτς οι ημέρες της στην καγκελαρία είναι μετρημένες.

Ο Φρίντριχ Μερτς θεωρείται αντίπαλος της καγκελαρίου. Παρ’ ό,τι ο ίδιος ήθελε να παραμείνει αρχηγός της Κ.Ο. το 2002 η Άνγκελα Μέρκελ ούσα πρόεδρος του κόμματος τον παραμέρισε για να αναλάβει η ίδια το αξίωμα.

Οριστικά από την πολιτική ο Μερτς αποχώρησε το 2009 για να αφοσιωθεί στη συνέχεια σε οικονομικές δραστηριότητες.

Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ο Μερτς την αιτιολόγησε σήμερα με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο θα είναι το δικό τους «σήμα κατατεθέν», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος προσδιορίζει μάλιστα το CDU ως λαϊκό κόμμα που εκφράζει φιλελεύθερους, συντηρητικούς αλλά και ανθρώπους με κοινωνικοπολιτικές ευαισθησίες.

Συνέντευξη Τύπου με… δανεικά

Βέβαια αυτός ο προσδιορισμός του CDU δεν είναι καινούργιος, αλλά καταγράφεται στο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτά δεν ήταν τα μόνα σημεία που «δανείστηκε» είτε από το νυν πρόγραμμα του κόμματος, είτε την τρέχουσα εσωκομματική συζήτηση, η οποία διεξάγεται για το νέο πρόγραμμα του CDU και για το οποίο την ευθύνη φέρει η γ.γ. του κόμματος και συνυποψήφιά του, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Αυτό ισχύει ειδικά για τα θέματα που ο Μερτς θεωρεί ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, δηλαδή τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Προκείμενου να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, το κόμμα του έχει ανάγκη από ένα «νέο ξεκίνημα και ανανέωση», τόνισε.

Ο ίδιος μάλιστα προτίθεται θα ενθαρρύνει αυτήν τη διαδικασία «με ηρεμία» (mit ruhiger Hand), όπως είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διατύπωση αυτή τη χρησιμοποίησε το 2001-2002 ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και εννοούσε ότι στην πολιτική που θα ακολουθούσε δεν θα αντιδρούσε σπασμωδικά σε βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις. Ο Μέρτς ως πρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων κατηγορούσε τότε τον Σρέντερ για «απραξία».

Βελτίωση στην πορεία

Η συνέντευξη Τύπου σήμερα (31/10) στο Βερολίνο έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι ο Φρίντριχ Μερτς δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος για να υποστηρίξει διακριτές θέσεις. Η ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος ήρθε απρόοπτα. Προκειμένου να μην είναι αναγκασμένος να απαντήσει διεξοδικά σε ερωτήσεις περιόρισε τη συνέντευξη Τύπου στα 20 λεπτά. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει. Άλλωστε ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αναφερθεί αναλυτικότερα στα θέματα που θα θελήσει να προωθήσει ως πρόεδρος.

Πηγή: Deutsche Welle

«Η συνοχή της Ευρωζώνης η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη»

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης, δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Τύπου από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο Μερτς εξέφρασε το σεβασμό του για την Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις της, ενώ τόνισε ότι οι θεμελιώδεις αξίες του CDU παραμένουν σωστές.

«Το κόμμα χρειάζεται επανεκκίνηση και ανανέωση, αλλά όχι ανατροπή», δήλωσε.

«Είμαι ο Φρίντριχ Μερτς. Είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Είμαι οπαδός του οικονομικού φιλελευθερισμού, συντηρητικών αξιών, κοινωνικά ενεργός και όχι νεοφιλελεύθερος (…) Είμαι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, πεπεισμένος ατλαντιστής. Υπό αυτή την έννοια, είμαι υπέρ μιας Γερμανίας ανοιχτής στον κόσμο, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην χριστιανική ηθική και στην ευρωπαϊκό διαφωτισμό και της οποίας οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι είναι οι δημοκρατίες της Δύσης», ανέφερε ο Μερτς στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά το εάν έχει γίνει «συμφιλίωση» με τη Μέρκελ, της οποίας υπήρξε εσωκομματικός αντίπαλος έως το 2009 οπότε και εγκατέλειψε την πολιτική, ο Μερτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και έχουμε καλή κατανόηση μεταξύ μας», απάντησε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν εκλεγεί αρχηγός του CDU να υπονομεύει την καγκελάριο. Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το διαχωρισμό των αξιωμάτων του καγκελάριου και του αρχηγού του κόμματος, δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την Άνγκελα Μέρκελ θα τα βρούμε».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του CDU επισήμανε ακόμα ότι το κόμμα πρέπει να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η εγκαθίδρυση ακραίων κομμάτων τα οποία διχάζουν την κοινωνία.

Ο Μερτς, προετοιμασμένος και για την κριτική που θα του ασκηθεί για τη δεκαετή εργασία του σε διεθνείς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η Blackrock, δήλωσε ότι είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού της τμήματος και όχι διευθυντής της.

«Είμαι ευγνώμων που οι περισσότεροι αναφέρονται στην Blackrock ως εταιρία συμβούλων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και όχι ως εταιρία ληστρικών επενδύσεων ή ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η εταιρία λυπάται που ενδεχομένως θα τον χάσει από συνεργάτη. Κατέληξε δε αναφέροντας ως βασικότερες προτεραιότητες για τον ίδιο την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, το κλίμα και την ψηφιακή πολιτική.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here