Τυρί Cottage: Πώς φτιάχνεται; Πόσο θρεπτικό είναι;


Οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε το τυρί cottage ως την ιδανική λύση για δίαιτα. Σήμερα όμως, κάνει δυναμική επιστροφή καθώς η θρεπτική του αξία αναγνωρίζεται από τους υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής και αρκετούς αθλητές.

Η ιστορία του cottage

Οι «φήμες» λένε πως οι αγρότες στην Ευρώπη παρασκευάζουν εδώ και αιώνες το ιδιαίτερο αυτό τυρί. Οι ίδιοι, μεταναστεύοντας στην Αμερική στις αρχές τους 1800 πήραν μαζί τους την «τέχνη» της τυροκομίας. Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή, με τη βιομηχανία των τροφίμων να «εκμεταλλεύεται» την πολύτιμη θρεπτική αξία του τυριού αυτού.

Πως φτιάχνεται

Εάν η υφή του τυριού cottage σας παραξενεύει και σας κάνει να πιστεύετε πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επεξεργασμένο τυρί, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Βάση της παραδοσιακής μεθόδου τυροκόμισης, το cottage παρασκευάζεται με την προσθήκη κάποιου οξέως σε παστεριωμένο γάλα. Το οξύ αυτό συνήθως προέρχεται από καλούς μικροοργανισμούς που προστίθενται στο γάλα. Οι τελευταίοι, όταν «αναπνέουν» εκλύουν γαλακτικό οξύ το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί αυτά τα μικρά πήγματα, ή καλύτερα συσσωματώματα, στο γάλα. Στη συνέχεια το τυρί στραγγίζεται, προστίθεται αλάτι και το cottage είναι έτοιμο!

Η πολύτιμη θρεπτική του αξία

Θα λέγαμε πως η θρεπτική αξία του cottage είναι αντίστοιχη με εκείνη του γιαουρτιού. Σε 100 γραμμάρια τυριού, ή περίπου μισή συσκευασία του εμπορίου, περιέχονται:

  • μόλις 70 θερμίδες
  • 12 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • το 10% των ημερήσιων αναγκών σας στη βιταμίνη Β12
  • το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο

Ο συνδυασμός των χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μετατρέπει το cottageστην ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ελέγξουν την όρεξη τους, να ενισχύσουν την αναδόμηση του μυϊκού συστήματος, ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή «προσεκτική» σε σάκχαρα. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Διατροφικής Ομοσπονδίας, το cottageαναδεικνύεται ως το ιδανικό σνακ πριν τον ύπνο. Η αργή απορρόφηση της πρωτεΐνης με το όνομα «καζεΐνη» που περιέχει, πιθανολογείται πως συμβάλλει στη σταδιακή αναδόμηση των μυών τις βραδινές ώρες. Προσοχή χρειάζεται από όσους ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς πολύ αλάτι, καθώς το cottage όπως και τα υπόλοιπα τυριά ενδέχεται να μην αποτελούν ιδανική καθημερινή συνήθεια.

Καθημερινές ιδέες για να αγαπήσετε το cottage!

  • Χρησιμοποιήστε το σαν κρέμα για να γεμίσετε τα λαζάνια.
  • Αναμείξτε το με λίγη κέτσαπ και μυρωδικά για ένα υγιεινό και λαχταριστό ντιπ!
  • Δώστε κρεμώδη υφή στο σπιτικό σας πέστο.
  • Δοκιμάστε το σε συνταγές γλυκών όπως το cheesecake.
  • Για μεγαλύτερη ποικιλία, και περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι, δοκιμάστε το με φρούτα και μέλι.
  • Συνδυάστε το με φρυγανισμένο ψωμί και αβοκάντο.
  • Συνοδεύστε ζεστές πατάτες φούρνου με cottage.
  • Δημιουργήστε ένα στιγμιαίο γλυκό με cottage, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι.
  • Χρησιμοποιήστε το στη μοντέρνα εκδοχή, μίας παραδοσιακής τυρόπιτας.
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Leyh, S., Willingham, B., Baur, D., Panton, L., & Ormsbee, M. (2018). Pre-sleep protein in casein supplement or whole-food form has no impact on resting energy expenditure or hunger in women. British Journal of Nutrition, 120(9), 988-994. doi:10.1017/S0007114518002416

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ