Ακίνητα: Αλλάζουν όλα στη φορολογία – Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τα τρία σενάρια


Ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις από το επόμενος έτος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

«Έχω την αίσθηση ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος» από την εν λόγω άσκηση, σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει επί τα χείρω αλλαγή στις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει.

Επί της ουσίας οι νέες εντάξεις (7.000 περιοχών) στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 500 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.

Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις:

  1. Στις κληρονομιές και γονικές παροχές. Θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στη σχετική κλίμακα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών.
  2. Στην κλίμακα του σημπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται να τροποποιηθεί η κλίμακα με αύξηση του αφορολόγητου και μείωση των συντελεστών.
  3. Στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να μην απολεσθεί η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε ο φόρο του 20120 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με το 2019.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ