Ο Τραμπ σκέφτεται να καρατομήσει τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και να βάλει… τον γαμπρό του.


Την καρατόμηση του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι επιθυμεί… διακαώς ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται ήδη δέχεται προτάσεις από τους πολιτικούς του συμμάχους για το ποιος θα μπορούσε ενδεχόμενα να τον αντικαταστήσει, και ένα από αυτά που εξετάζονται είναι αυτό… του γαμπρού του!

Η ενόχληση του προέδρου Τραμπ εντοπίζεται σε αρκετά ζητήματα, από την έρευνα για την παραπομπή του, μέχρι την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, ενώ ήταν αισθητή χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο (the White House Cabinet Room), καθώς ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του στο σύνολό της και ενώπιον υψηλόβαθμων συμβούλων του, αλλά και μιας ομάδας δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε την προσοχή του μερικώς στις δηλώσεις του Μαλβέινι προς τους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την καθυστέρηση της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από τον πρόεδρο Τραμπ προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άσκησης πιέσεων απέναντι στο Κίεβο για την διενέργεια μιας έρευνας που σχετίζονταν με έναν ισχυρισμό (για την ύπαρξη στην Ουκρανία ενός σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος -DNC). Η δήλωσε που… τα έκανε χειρότερα

Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη για τον Μαλβέινι από την δήλωση που έκανε προχθές, σχετικά με την αλλαγή της απόφασης του Τραμπ για την φιλοξενία της συνόδου των ηγετών της ομάδας των χωρών G7 στο θέρετρο του γκολφ που διαθέτει κοντά στο Μαϊάμι, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή, στην αίσθηση που έχει ο Τραμπ ότι ανήκει ακόμη στις επιχειρήσεις φιλοξενίας.

“Ο πρόεδρος εξέφρασε μερικές ανησυχίες μετά από την δύσκολη εβδομάδα που είχε ο Μικ,” δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία και μίλησε ανώνυμα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Αν τελικά ο πρόεδρος Τραμπ θα επιλέξει να διαχωρίσει τον δρόμο του, από αυτόν του Μαλβέινι, παραμένει αδιευκρίνιστο.

Ο ίδιος ακολουθεί μία τακτική “ζεστό, κρύο” με τους συμβούλους του και μερικές φορές, έχει δυσκολίες στην εύρεση αντικαταστατών για την πλήρωση σημαντικών θέσεων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκφράσει “την εμπιστοσύνη του” στην απόδοση του Μαλβέινι.Στελέχη στο πλευρό του Μαλβέινι

Υψηλόβαθμα στελέχη στάθηκαν στο πλευρό του Μαλβέινι από χθες το πρωί στην διάρκεια μιας συνάντησης, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Από την άλλη μεριά, οι πηγές που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνομιλεί με τους πολιτικούς του συμμάχους, για το ποιον θα μπορούσε να τοποθετήσει στην θέση αυτή και στην περίπτωση που αποφασίσει να κάνει μία αλλαγή.Σκέψεις να βάλει… τον γαμπρό του!

Τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων συμβούλων φαίνεται ότι συζητιούνται. Πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Κέλιαν Κόνγουεϊ, ενώ οι ίδιοι έχουν απορρίψει την θέση του προσωπάρχη στο παρελθόν.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Μάθιου Γουιτάκερ που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, προηγούμενα μέσα στην χρονιά.

Ο Κούσνερ είναι ο γαμπρός του Τραμπ.

Ο 52χρονος Μαλβέινι επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ ως υπηρεσιακός Προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο από τον περασμένο Ιανουάριο, αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι από τον Λευκό Οίκο, που είχε διαδεχτεί το Ρέινς Πρίμπους στην θέση του προσωπάρχη.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων με τους υψηλόβαθμους συμβούλους του, ενώ σήμερα, ο ίδιος εμφανίζεται να έχει εκνευριστεί από την προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον θέσουν εκτός του Λευκού Οίκου, μέσω της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του.Μομφή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών

Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εμπόδισαν μία προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για την άσκηση μομφής σε βάρος του Δημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών  Άνταμ Σιφ αναφορικά με δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών ψήφισε (218-185) εμποδίζοντας την περαιτέρω προώθηση του μέτρου και δρομολογώντας την εγκατάλειψή του.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Σιφ ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, όταν μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα του ανώνυμου πληροφοριοδότη που κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στο νέο- εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του γιου του. Πομπέο: “Έτοιμος ο Τραμπ να επιτεθεί στην Τουρκία αν χρειαστεί”!

Ο Μπάιντεν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ψηφοφορία για την άσκηση μομφής σε βάρος ενός μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ως σημείο αναφοράς την μη αποδοχή από το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, περιπτώσεων παράτυπης συμπεριφοράς.

Από το 1823, έχει ασκηθεί μομφή σε βάρος 23 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στην περίπτωση που το μέτρο γίνεται δεκτό από την ολομέλεια, τότε οι βουλευτές που δέχονται μομφή υποχρεώνονται να ακούσουν ενώπιον της ολομέλειας, τον πρόεδρο του σώματος ή άλλον εξουσιοδοτημένο βουλευτή να διαβάζει την απόφαση άσκησης μομφής, που έχει χαρακτήρα δημόσιας κοινοβουλευτικής επίπληξης.Η έρευνα κατά του Τραμπ

Ο Σιφ είναι ένας από τους βουλευτές των Δημοκρατικών που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεξαγωγή της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ και ειδικότερα για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα που να επιφέρει την παραπομπή του, στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ένα τμήμα της έρευνας αυτής, έχει ως σημείο αναφοράς το αν ο πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε προσωρινά την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι την χορήγησή της, είχε εγκρίνει το Κογκρέσο, στο πλαίσιο άσκησης πίεσης στον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του Μπάιντεν, αλλά και στο πλαίσιο ισχυρισμών σύμφωνα με την οποίους, ήταν η Ουκρανία κι όχι η Ρωσία που είχε εμπλοκή στην διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Στις επόμενες εβδομάδες οι Δημοκρατικοί καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα διεξάγουν μία ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με την απαγγελία επίσημων κατηγοριών σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

Μία θετική ψηφοφορία για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα πυροδοτήσει την διεξαγωγή μιας δίκης στην Γερουσία, προκειμένου το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα να αποφανθεί για το αν ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένοχος ή αθώος έναντι των κατηγοριών.

Σημείωση: Η Γερουσία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, υπό τον ηγετικό ρόλο του Μιτς ΜακΚόνελ που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι υφιστάμενες κοινοβουλευτικές ισορροπίες στην Γερουσία, είναι υπέρ του προέδρου Τραμπ, κατά την περίοδο που διανύουμε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ