Brexit: Δραματικές εξελίξεις – «Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στο χρονοδιάγραμμα – Στην Ε.Ε. το… μπαλάκι


Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το βράδυ της Τρίτης την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η βρετανική κυβέρνηση. 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Λίγο νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του – το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής από το Κοινοβούλιο, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας που έφερε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Τόρις, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν τη συμφωνία.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη δεύτερη ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων.

Πιο συγκεκριμένα, ακολούθησε η ψηφοφορία για το πρόγραμμα – εξπρές με το οποίο θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του νομοσχεδίου του Brexit από τη Βουλή, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Αφού το καταψήφισαν, οι βουλευτές φρενάρουν ξανά τα πλάνα του πρωθυπουργού.

Τζόνσον: Αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα έχει συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά, όπως είπε, η πρώτη συνέπεια από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Τουσκ: Συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ξεκίνησε χθες το βράδυ διαβουλεύσεις με τους 27 ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αίτημα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπό του.

Όπως έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων του χρονοδιαγράμματος για την εξέταση και επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, όπως το ήθελε η βρετανική κυβέρνηση, ο Τουσκ είχε επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και συζήτησε το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

«Μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές»

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή.

«Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή [πρόωρων] εκλογών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με (πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι) Κόρμπιν», κατέληξε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ