Πώς θα σταματήσω να είμαι τόσο ντροπαλός;


Η ζωή ενός ντροπαλού ανθρώπου δεν είναι εύκολη. Διαπροσωπικές σχέσεις; Άβολες. Ερωτικές σχέσεις; Καλά κρασιά. Κι επειδή αυτή η ιστορία, από ένα σημείο και μετά, δεν είναι καθόλου διασκεδαστική, πρέπει να γίνουν πραγματάκια. Να βγεις λίγο από το καβούκι σου, να εμπιστευτείς το ένστικτό σου και να αφεθείς.

Ναι, τις πρώτες φορές μπορεί να γυρίσεις σπίτι κλαίγοντας από την ένταση, επειδή – ειλικρινά – δεν είναι απλό πράγμα να σταματήσεις να είσαι τόσο ντροπαλός, ειδικά αν σου επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή. Έχουμε, όμως, μερικές χρήσιμες συμβουλές για εσένα.

Αρχικά, σταμάτα να το λες
Δεν υπάρχει κανένας λόγος με το καλημέρα να δηλώνεις στους ανθρώπους που γνωρίζεις ότι είσαι ντροπαλός, αμήχανος και ότι δυσκολεύεσαι να μιλήσεις. Και όχι επειδή φαίνεται ήδη από το διάστημα, πόσο μάλλον. Δεν δείχνουμε συνήθως πόσο ντροπαλοί είμαστε, άρα παιξ’ το όσο πιο κουλ μπορείς.

Παρ’ το στην πλάκα
Αν κάποιος αναφέρει ότι είσαι ντροπαλός μέσα στην κουβέντα, τότε μάλλον θα γίνεις παντζάρι—και μετά θα σου πουν ότι έγινες παντζάρι και θα θες να κάνεις έγκλημα. Μην κάνεις έγκλημα, απλά γέλα ανάλαφρα. Δεν το εννοούν με άσχημο τρόπο, και όσο πιο χαλαρός το παίξεις εκείνη τη στιγμή, λιγότερο ζήτημα θα γίνει. (Σημείωση: Αν είστε τετ-α-τετ με κάποιο άτομο και σου πει ότι μοιάζεις ντροπαλός, ξύπνα, σε φλερτάρει.)

Σταμάτα να απολογείσαι
Αν είσαι από εκείνα τα ντροπαλά άτομα που απολογούνται με το παραμικρό, και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – επειδή, ας πούμε, έτυχε να στέκεσαι δυο μέτρα πιο δίπλα από εκεί που κάποιος ήθελε να περάσει και προσπάθησες να ανοίξεις κι άλλο δρόμο – σταμάτα να το κάνεις. Ναι, είναι ευγενικό, αλλά πολλές φορές είναι εντελώς αναίτιο.

Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου
Οι περισσότεροι ντροπαλοί άνθρωποι είναι λιγάκι οι χειρότεροι κριτές του εαυτού τους. Σώπασε αυτή την φωνή στο κεφάλι σου που σου λέει ότι δεν αξίζεις και ότι καλύτερα να έμενες σπίτι, επειδή έχεις να διασκεδάσεις κιόλας.

Μάθε τις δυνάμεις σου
Δεν θα κερδίσεις κόσμο με το να προσποιείσαι ότι είσαι πιο άνετος απ’ ό,τι είσαι. Αντιθέτως, ίσως φανείς ακόμα πιο ντροπαλός και φοβισμένος. Έχεις τόσα υπέροχα στοιχεία στον χαρακτήρα σου, και θα ήταν καλό να στηρίζεσαι σ’ αυτά. Μην σε νοιάζει αν οι άλλοι ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα με εσένα. Αρκεί εσύ να είσαι ο εαυτός σου, και θα φαίνεσαι πιο γοητευτικός από ποτέ.

Πρόσεχε με τι άτομα κάνεις παρέα
Ένα από τα καλά νέα για τους ντροπαλούς ανθρώπους είναι ότι συνήθως έχουν λιγότερες, αλλά καλύτερες φιλίες. Και πρέπει να στηριχθείς σε αυτό. Απόφυγε τα άτομα που θα σπάσουν (κακοπροαίρετη) πλάκα με τον χαρακτήρα σου μπροστά σε τρίτους. Οι αληθινοί φίλοι γνωρίζουν ότι είσαι ντροπαλός, και πολλές φορές θα αναλάβουν από μόνοι τους να τονώσουν την παρουσία σου στην παρέα.

Πρόσεξε τους άλλους
Αν πιστεύεις ότι αυτές τις φρίκες που έχεις στο κεφάλι σου τις τρως μόνο εσύ, σε προκαλούμε να βγεις σε ένα μπαρ και να παρακολουθήσεις διακριτικά τους άλλους ανθρώπους. Θα δεις στιγμές αμηχανίας, άβολα βλέμματα και σφιγμένα χείλη και – πίστεψέ μας – σκέφτονται τα ίδια με εσένα για τον εαυτό τους. Δεν είσαι μόνος σου, και ποτέ δεν πρόκειται να είσαι μόνος σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ