Μεγάλη ανατροπή με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «νέο, καινοτόμο, απλό και αποτελεσματικό σύστημα» αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι» είπε από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2019», το βράδυ της Πέμπτης (14/11), ο κ. Μητσοτάκης.

Το ασφαλιστικό αυτό «παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές» διευκρίνισε.

Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επέφερε «ολέθρια» αποτελέσματα καθώς «επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω».

Πρακτικά το νέο ασφαλιστικό για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοιυς θα προβλέπει ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι βασικό χαρακτηριστικό του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα είναι και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης-υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπ. Εργασίας, που επικαλούνται την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τόνιζαν ότι με το νέο σύστημα θα σταματήσει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Συμπερασματικά, με το νέο σύστημα οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη κλίμακα θα είναι υποχρεωτική.

Η τριετής εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δείχνουν ότι οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, η εισπραξιμότητα έμενε σταθερά στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ