ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Από «κόσκινο» θα περνούν οι δικαιούχοι – Οι αλλαγές από το 2020


Από… κόσκινο θα περνούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 από 01/01/2020 σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα Γέννησης και άλλες διατάξεις».

Από το 2020 θα υπάρξουν αλλαγές και στα νέα κριτήρια για το Α21. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά. Διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 και στο επίδομα παιδιού.

Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Επιπλέον, το Επίδομα παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

Μεταβατική διάταξη

Πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου επίδομα παιδιού λόγω της υπαγωγής τους στην κατηγορία δικαιούχων της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 214 του ν. 4512/2018, όπως αυτή ίσχυε πριν την τροποποίησή της με τη ρύθμιση του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα παιδιού υπό τις αυτές προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης του προηγούμενου άρθρου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 το μεσημέρι θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2019.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις μέχρι την 15-1-2020 που θα κλείσει οριστικά για τις αιτήσεις Α21 που αφορούν το έτος 2019.

Μετά τις 15/01/2020 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2019.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ