Πάιατ… αδειάζει Ερντογάν. «Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες»


Με μια ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της χώρας μας, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, αναλύει τη νομική κρίση των ΗΠΑ επί της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης.

Μια ακόμη φορά που οι ΗΠΑ “αδειάζουν” την Τουρκία αναφορικά με την Συμφωνία του Ερντογάν με την Λιβύη. Αυτή τη φορά το “άδειασμα” ήρθε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, ξεκαθάρισε πως “τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος”.

Όλα αυτά μετά και την ανακοίνωση του State Department που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία “προκλητική”… Τι είπε ο Πάιατ

Ο κ.Πάιατ τόνισε ότι η θέση της Τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει “όχι” σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Click4more: Αθήνα: Η Τουρκία “εκβίασε” τη Λιβύη! Τι ντοκουμέντα έχει στα χέρια της η Ελλάδα

Να σημειωθεί πως στις 3 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ.Πάιατ, αν και ακόμη τότε δεν ήταν γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, είχε εξαρχής εκτιμήσει ότι “υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας”. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλάισιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργου στις ΗΠΑ και της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαριου, και είχε στη συνέχεια με νόημα υπογραμμίσει τη σημασία της Ελλάδας στους στρατηγικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ