«Πυρά» Παπανδρέου κατά Καραμανλή για υφαλοκρηπίδα και Κυπριακό


Στις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε και τον Κώστα Σημίτη για το άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο οποίο ξεκάθαρα στηλιτεύει τις κινήσεις του διαδόχου του, Κώστα Καραμανλή, στην πρωθυπουργία.

“Το συμφέρον της χώρας μας είναι η σταθερότητα, είναι η ειρήνη, είναι η καλή γειτονία. Αυτές οι αρχές αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ. Οι αρχές αυτές τονίζουν ότι η σταθερότητα και η ειρήνη, εξασφαλίζονται με τον σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους. Αυτές οι αρχές είναι αδιαμφισβήτητες για εμάς. Και είμαστε η παράταξη που βασισμένη σε αυτές τις αρχές διαμορφώσαμε συστηματική και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική και διεθνή παρουσία. Για το λόγο αυτό και οι διπλωματικές μας αρχές όπως και η αμυντική μας πολιτική, ταυτίζονται και προασπίζουν τις αρχές αυτές”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μάλιστα είπε ότι “με τους γείτονες είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε διάλογο. Όμως διάλογος, δεν σημαίνει εκπτώσεις σε αυτές τις αρχές. Δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι, αλλά η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής ακεραιότητας μας, είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα για εμάς. Και αποτελούν κόκκινες γραμμές. Κόκκινες γραμμές, που θα πρέπει, αν παραβιαστούν από την γείτονα χώρα, να έχουν και την αρμόζουσα διπλωματική αλλά και αμυντική απάντηση. Αυτό το λέω εγώ, που ξέρετε πόσο έχω πασχίσει για μια νέα σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, φιλίας και ειρήνης. Αυτήν τη θέση έχει η παράταξή μας υπηρετήσει διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση χρειάζεται να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Όπως και πρέπει, από την σημερινή κυβέρνηση, αυτή η θέση να τονίζεται πρώτα απ´ όλα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία, με καθαρό και ειλικρινή τρόπο. Σας μιλώ και από την εμπειρία μου”. Στη… γραμμή Σημίτη

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ υπέρ των εθνικών συμφερόντων, μίλησε για το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα “Νέα” και το Ελσίνκι, έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή και προχώρησε σε αποκαλύψεις για την περίοδο αλλαγής κυβέρνησης το 2004: “Όλα αυτά είναι έργο της παράταξης μας, που θα είχε φέρει ακόμα πιο πολλούς καρπούς αν οι επόμενες κυβερνήσεις το είχαν αξιοποιήσει», άρχισε να λέει και συνέχισε με δηκτικό ύφος: «Και θα μου επιτρέψετε, χωρίς να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες αυτήν την ώρα, να προσθέσω ότι, θα είχαν φέρει πολλούς καρπούς ακόμη, και άλλες πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει και τις είχαμε οδηγήσει σε πολύ καλό σημείο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Ήμασταν κοντά στην επίλυση και του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως και του Κυπριακού, όταν άλλαξαν οι κυβερνήσεις. Σήμερα, έχει σχετικό άρθρο και ο Κώστας Σημίτης. Επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια.

Click4more: Σημίτης για το “φταίει ο Καραμανλής”: Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς μου είναι ξένοι

Ήμασταν σε μια συγκυρία – ίσως η πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Για το δεύτερο, θεωρήσαμε ότι λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, θα ήταν πατριωτικά λάθος να προχωρήσουμε. Γιατί θα γινόταν αντικείμενο εκλογικής αντιπαράθεσης και θα έσβηνε η ευκαιρία. Μετά τις εκλογές συναντήθηκα με τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Τον διαβεβαίωσα ότι θα τον στηρίξω ως αντιπολίτευση, αν συνεχίσει και καταφέρει να κλείσει το θέμα. Η απάντηση στην πράξη ήταν η αδιαφορία.
Δυστυχώς, επικράτησε η αδιαφορία, η φοβικότητα και η προσμέτρηση φωνών που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, η διπλωματία μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όταν εσύ έχεις το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο, ούτε και μπορούν να κατανοήσουν ότι, η απώλεια χρόνου λειτουργεί σε βάρος του δικαίου. Ακολούθησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, που δημιούργησε νέα δεδομένα. Η Τουρκία σκλήρυνε τη στάση της και οι νέες συνθήκες δυσκόλεψαν την αξιοποίηση του Ελσίνκι. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί τις ευθύνες της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που επέλεξε να νίψει τας χείρας της και να ακολουθήσει την πολιτική της αδράνειας”.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ