Άγχος: Πως επηρεάζει τον εγκέφαλο

Δεν είναι δύσκολο στις ημέρες μας κάποιος να έχει άγχος. Ανεργία, κομμένες συντάξεις, χρέη… Το άγχος μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση και διατροφικές διαταραχές. Τώρα όμως, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Ερευνητές από της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν πάνω από 2.000 μεσήλικες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα οκτώ ετών. Στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ψυχολογικά τεστ, τεστ μνήμης και τεστ σκέψης. Οι ερευνητές ανέλυσαν στη συνέχεια τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στο αίμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που συνδέεται με το στρες: σε περίπτωση άγχους τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα αυξάνονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο κορτιζόλης έχουν φτωχότερη μνήμη από τα άτομα στα οποία η κορτιζόλη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Στα ίδια άτομα εντοπίστηκαν ακόμη πρώιμες ενδείξεις απώλειας μνήμης.

Η ίδια έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, μάλιστα έδειξε ότι άτομα με έντονο στρες εμφάνιζαν πιο συχνά συμπτώματα απώλειας μνήμης, όπως εξηγεί ο Δρ. Τζάστιν Μπ. Εσουφό-Τσεγκί, συγγραφέας της μελέτης. Μάλιστα όπως σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε το άγχος για παράδειγμα με αρκετό ύπνο, τακτική άσκηση αλλά και τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή ρουτίνα.» Ο ειδικός υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σωστής και τακτικής επικοινωνίας με το γιατρό σχετικά με τον έλεγχο του άγχους και τα επίπεδα κορτιζόλης και τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων «αν χρειαστεί».

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ