Έτοιμος για όλα ο Ερντογάν. Κλείσιμο των Αμερικανικών βάσεων σε Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ

«Λάδι στη φωτιά» και πάλι από τον Ερντογάν. Προκλητικές δηλώσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Έτοιμος να δώσει στρατιωτική βοήθεια στον Σαράζ για να πολεμήσει τον Χαφτάρ. Αποφασισμένος να απαντήσει στις ΗΠΑ με κλείσιμο των βάσεων σε Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ.

Έτοιμος εμφανίστηκε ο Ερντογάν να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης…και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείσιμο αμερικανικών βάσεων σε Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν , προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.“Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο”

Φυσικά ο Ερντπγάν στην συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό προχώρησε και σε νέες ακραίες δηλώσεις για το Αιγαίο και τα ΕΛληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επεσήμανε πως “τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα”!

Η συνάντηση έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και κράτησε δυόμιση ώρες, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε δείπνο στον Σαράζ και την αντιπροσωπεία του. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά την ολοκλήρωση της δεν έγιναν δηλώσεις.

Τριπλή αμφισβήτηση Σαράζ στην Λιβύη

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Σαράζ δεν… χαίρει και απόλυτης εκτίμησης στην Λιβύη. Αρχικά αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του εξέφρασε ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Αγκίλα Σάλεχ θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Δεύτερη αμφισβήτηση έρχεται από τον πρωθυπουργό της Ανατολικής Λιβύης  Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, ο οποίος δήλωσε πως αυτό το “χάος” θα τελειώσει.

Χαρακτήρισε διεφθαρμένη την μουσουλμανική αδερφότητα, η οποία όπως λέει έχει σπείρει τον όλεθρο. Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Τουρκία, λέει πως αυτή θα επιτρέψει στους Τούρκους να μπουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, και αυτό που θα κάνουν είναι να αρπάξουν το πλούτο της.

Το τρίτο “χτύπημα” έρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, το Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here