Επιπεφυκίτιδα στα μωρά: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιπεφυκίτιδα στα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά

Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται συχνά στα μεγαλύτερα παιδιά. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που καλύπτει το λευκό μέρος των ματιών και το εσωτερικό μέρος των βλεφάρων. Είναι διαφανές και επομένως, δεν είναι εμφανές με γυμνό μάτι.

Συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας στα μωρά

  • Ευαισθησία στο φως
  • Περισσότερη έκκριση των ματιών από το συνηθισμένο.
  • Η εμφάνιση λευκών, κίτρινων ή πρασινωδών εκκρίσεων των ματιών.
  • Φλεγμονή των ματιών, ειδικά γύρω από το λευκό μέρος του ματιού. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να προσδιορίσουν ακριβώς ποιο μέρος του οφθαλμού του παιδιού τους είναι φλεγμονώδες. Αυτό που είναι προφανές όμως είναι η γενική φλεγμονή.
  • Κόκκινα μάτια. Το λευκό τμήμα και οι κάτω άκρες των ματιών κοκκινίζουν. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα μάτι ή και στα δύο.
  • Κνησμός ή αίσθηση της ύπαρξης άμμου ή «κάτι» στα μάτια. Δεδομένου ότι τα νεογέννητα δεν μπορούν ακόμη να επικοινωνήσουν πώς αισθάνονται, οι μητέρες θα πρέπει να παρατηρούν εάν τα μωρά τους προσπαθούν συνεχώς να ξύνουν τα μάτια τους.

Συχνές αιτίες της επιπεφυκίτιδας σε μωρά και παιδιά

Πολλά μωρά γεννιούνται με έναν ή δύο φραγμένους δακρυϊκούς αγωγούς. Τα συμπτώματα συγχέονται συχνά με τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας. Μετά από μερικές ημέρες, το μάτι του παιδιού ενδέχεται να μολυνθεί λόγω έλλειψης λίπανσης. Οι παιδίατροι συχνά εκτελούν συγκεκριμένα μασάζ για τη θεραπεία αυτής της πάθησης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μια απλή χειρουργική επέμβαση.

Βακτήρια. Φτάνουν στο μάτι εύκολα αφού ζουν στο δέρμα των γύρω δομών. Τα βακτήρια που απαντώνται συχνότερα περιλαμβάνουν: σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο και αιμόφιλο.

Ιοί. Οι ιοί είναι οι πιο κοινές αιτίες της επιπεφυκίτιδας.

Αλλεργίες. Αλλεργίες λόγω σκόνης, γύρης, καπνού ή άλλου εξωτερικού παράγοντα μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.

Επαφή με ερεθιστικά. Οποιοδήποτε ξένο στοιχείο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών. Μπορεί να συμβεί για παράδειγμα λόγω κρέμας, χλωρίου από πισίνες, αρώματος ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας που έρχεται σε επαφή με τα μάτια του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε την επιπεφυκίτιδα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος θα καθορίσει εάν το παιδί χρειάζεται αντιβιοτικά ή αντιισταμινικά, ανάλογα με την προέλευση της επιπεφυκίτιδας. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση σπιτικών θεραπειών χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Επιπλέον, για να αποφευχθεί η μετάδοση, όποιος είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του παιδιού πρέπει να πλένει τα χέρια σχολαστικά πριν και μετά από την επαφή με τα μάτια του παιδιού.

Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι πολύ μεταδοτική. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν επίσης στην προστασία των άλλων παιδιών στο σπίτι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here