Η Μυτιλήνη γιορτάζει την απελευθέρωσή της παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (pics)

Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν σήμερα (08/11), οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον οθωμανικό ζυγό.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Μυτιλήνης, η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στα οποία θα συμμετάσχει και τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Μετά το τέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί και πτήση αεροσκάφους F – 16 της Ομάδας Επίδειξης «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου της πόλης και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στη θέση Κιόσκι καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της. Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο. Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρόνια Πολλά.»

 

Τέλος, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της «Λεσβιακής Φάλαγγας», στο Πλωμάρι.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πολιτιστικού σωματείου, που λειτουργεί από το 1878.

Το γλυπτό θα κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου και σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας,» με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη για να συντονίσει το όλο έργο, και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας θα παρουσιασθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

Please enter your comment!
Please enter your name here