Πόσο θεραπευτικός για την ψυχική υγεία είναι ο κήπος; Αρχιτέκτονας μας εξηγεί


Πολλά έχουν ανατραπεί στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Ανησυχία, αβεβαιότητα, δυσθυμία, άγχος! Ο καθένας μας προσπαθεί να βρει την ισορροπία του και να διατηρήσει καλή την υγεία του

Μια γνωστή παρότρυνση των ειδικών για να αποφορτιστούμε, είναι η επαφή με τη φύση. Και αυτό γίνεται άμεσα μπαίνοντας στο δικό μας χώρο, στο δικό μας κήπο.

Η καθηγήτρια Cooper Marcus του πανεπιστημίου της California, χαρακτήρισε τον κήπο ως θεραπευτικό καθώς η ύπαρξη μας εκεί, μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, μας βοηθάει να δεθούμε με τα μέλη της οικογένειας μας, να συναθροιστούμε με άλλα άτομα, να ενισχύσουμε τις πέντε αισθήσεις μας, να βρούμε στιγμές ιδιωτικότητας και περισυλλογής…Τελικά να υποστηριχθούμε ψυχολογικά και σωματικά!

Η μοναδικότητα μας, η ψυχοσύνθεση μας και οι ανάγκες μας θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εικόνα του χώρου που θα μας περιβάλλει. Κήποι, αίθρια, μπαλκόνια, ταράτσες, ακόμα και τοίχοι αποκτούν οντότητα με την αρμονία των υλικών, των κατάλληλων φυτικών συνδυασμών, την αλληλουχία των χρωμάτων και σχημάτων… όλα αλληλεπιδρούν με εμάς ,επομένως ο σωστός σχεδιασμός και η κατασκευή του θα πρέπει να δίνουν ένα αποτέλεσμα ταυτόσημο με τις ιδιαιτερότητες μας.

Πόσες φορές δεν έχουμε εντοπίσει λανθασμένες επιλογές φυτικών ειδών σε εισόδους (π.χ. ακανθώδη στελέχη), σε χώρους που κινούνται παιδιά (π.χ. αλλεργιογόνων φυτών ή δηλητηριωδών καρπών) ή και την υπερβολική ανάπτυξη φυτικών όγκων που αναιρούν την δυνατότητα πρόσβασης. Επίσης φορές έχουμε παρατηρήσει αστοχίες σε δομικά υλικά (π.χ. ολισθηρά μάρμαρα-πλακάκια), φωτιστικά σώματα επικίνδυνα για παιδιά και ενήλικες αλλά και τοποθέτηση μη ανθεκτικών υλικών που οδηγούν σε υψηλό κόστος συντήρησης ή και αντικατάστασης.

Πρέπει λοιπόν να εναρμονιζόμαστε με το περιβάλλον μας επιλέγοντας σωστά ώστε η επαφή μας αυτή να μας χαλαρώνει και να αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και εποικοδομητικής ενασχόλησης στον ελεύθερο μας χρόνο.

Ειδικότερα σε μια οικογένεια με παιδιά είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε τον κήπο στα μέτρα των παιδιών μας ώστε να πάρουν ερεθίσματα από την φύση, να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και τις ικανότητες τους πάντα όμως με την απαιτούμενη ασφάλεια. δίνουμε στο παιδί την δυνατότητα και την ευκαιρία να φροντίσει να καλλιεργήσει δικά του φυτά, να αισθανθεί υπερήφανο και υπεύθυνο μεγαλώνοντας τα.

Έτσι το παιδί μας αποκτάει αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε όρια και κανόνες. φυτεύουμε αρωματικά φυτά ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν την όσφρηση και να ξεχωρίζουν τα διάφορα είδη μέσα από αυτήν. Παρατηρούν έντομα και μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής. Με τα κατάλληλα εργαλεία, ειδικά για παιδιά, φτιάχνουν τον λαχανόκηπό τους ,περιποιούνται τα δέντρα και γεύονται καρπούς από την δική τους συγκομιδή. Φυτεύουν εποχιακά με έντονα χρώματα και μαγεύονται από τα παράξενα και εντυπωσιακά άνθη!

Οι μικροί κηπουροί μαθαίνουν να αγαπούν την φύση, να δημιουργούν, να γίνονται υπεύθυνα, να εξελίσσονται σε αυτόνομες προσωπικότητες και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι σε ένα οργανωμένο και ασφαλή κήπο.

To άρθρο επιμελήθηκε ο Αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων Γιώργος Βερναδάκης

Τηλ. επικοινωνίας: 6945 47 88 40

Instagram page: architect_and_landscape_design


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ