Τεστ αίματος μπορεί να διαγνώσει 8 διαφορετικές μορφές καρκίνου


Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο, επαναστατικό τρόπο διάγνωσης του καρκίνου. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μέθοδοι για διάγνωση του καρκίνου περιορίζονταν στον εντοπισμό της ασθένειας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες μπορούν να εντοπίσουν όγκους σε πολλαπλά σημεία, αλλά μόνο εφόσον αυτοί έχουν μεγαλώσει αρκετά.
Τώρα, όμως, για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους κι ένας Έλληνας της διασποράς, ανέπτυξαν ένα απλό τεστ αίματος για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να διαγνώσει οκτώ διαφορετικές μορφές καρκίνου, ανιχνεύοντας πολλαπλά μικρά τμήματα του DNA των καρκινικών όγκων που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει, λοιπόν, είναι ν’ αναπτυχθούν τεστ αίματος που να ανιχνεύουν πολλαπλούς καρκίνους, όταν ακόμη αυτοί βρίσκονται στο αρχικό -και πιο θεραπεύσιμο- στάδιο.

Μια προτεινόμενη μέθοδος είναι η γενετική ανάλυση του αίματος, ωστόσο, λόγω του μεγάλου όγκου του μη καρκινικού DNA που επίσης κυκλοφορεί στο αίμα είναι αρκετά δύσκολο.

Το νέο τεστ που ανέπτυξαν οι επιστήμονες δεν απαιτεί χρονοβόρα γενετική αλληλούχιση του αίματος και είναι πιο ακριβές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Φλοράν Μουλιέρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Στις δοκιμές που έγιναν, το τεστ αίματος κατάφερε να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Ανίχνευσε επίσης το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς.

Συγκριτικά, το υπάρχον τεστ αίματος CancerS EEK, που ανιχνεύει γενετικούς και πρωτεϊνικούς δείκτες του όγκου στο αίμα, μπορεί να πιάσει κατά μέσο όρο το 70% των κοινών καρκίνων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «θεωρητικά, το νέο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου, ενώ είναι απλό στη χρήση του. Θα ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές του, ώστε κάποια στιγμή να γίνει διαθέσιμο στο κοινό».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ