Οι μύθοι που γκρέμισε ο κορονοϊός και το μεγάλο στοίχημα


Αυτή η Πρωταπριλιά ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θέσουμε στο τραπέζι τη σχέση μας με την αλήθεια, η οποία, δυστυχώς, σήμερα αντανακλά στα ψέματα του χθες.

Γράφει ο Γιάννης Μαντάς

Τρεις μύθους γκρέμισε η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού: Την άποψη για την ανυπαρξία του κράτους, τη διαφθορά του ΕΣΥ και την απειθαρχία των Ελλήνων. Τάδε έφη Ντόρα Μπακογιάννη.

Συμφωνούμε, αλλά με …αστερίσκους.

Βεβαίως, τηρούμε κατά γράμμα όσα αποφάνθηκαν οι ειδικοί και υιοθέτησε εγκαίρως η κυβέρνηση. Το «μένουμε σπίτι» εμπεδώθηκε, παρά τις εξαιρέσεις των χρήσιμων ηλιθίων. Οι πολίτες, στην συντριπτική πλειοψηφία, πράττουν το χρέος τους.

Τα φαινόμενα διαφθοράς στον πολύπαθο χώρο του ΕΣΥ, που λίπαινε η κρατική ανοχή, ενδεχομένως και ενθάρρυνση, ήταν ο «δούρειος ίππος» για την επέλαση της Μνημονιακής και εν γένει της νεοφολελεύθερης λαίλαπας. Της μείωσης των κρατικών δαπανών για την δημόσια περίθαλψη και την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Τώρα, που ο Κορονοιός ακυρώνει το εύπεπτο αφήγημα του διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού ΕΣΥ, όλοι, και κυρίως οι εσχάτως κρυπτόμενοι μουζαχεντίν της «ελεύθερης (από οινόπνευμα, αντισηπτικά, μάσκες και ΜΕΘ…) αγοράς», ανακαλύπτουν ότι, δίχως θωρακισμένο και κραταιό δημόσιο σύστημα υγείας η κοινωνία είναι ανοχύρωτη.

Φυσικά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, έλαμψε δια της ανυπαρξίας του. Ωστόσο, κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαβλέπει ότι, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην ευθύνη για θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ, στηριζόμενη ουσιαστικά στην ηρωική προσπάθεια των υγειονομικών και τις δωρεές. Το δε πακέτο οικονομικής στήριξης, που προωθεί, αναπαράγει τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές και κρίνεται αναιμικό, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να «χρυσώσει» ιδιώτες. Ας αφήσουμε κατά μέρος τους αλληλοεπαίνους των κυβερνητικών αξιωματούχων για τους χειρισμούς τους, το «πλάνο» για να λειτουργήσει η πανδημία και το lock down ως μέσο ενίσχυσης του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, τον υφυπουργό …Τζακ Νόρις, που μέσα στην εξουσιαστική του παραζάλη μόνο που δεν …έδειρε τους συνταξιούχους, τα εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα κ.ά.

Αυτό που προέχει, τώρα, είναι να αποκρουστεί αποτελεσματικά η απειλή, όσο το δυνατόν ενωρίτερα, και να σωθούν οι ζωές.

Οι επιπτώσεις από την επιμήκυνση της πανδημίας, από τυχόν άτολμες πολιτικές και υγειονομικές ανεπάρκειες, από τυχόν επίδειξη ανευθυνότητας εκ μέρους των πολιτών μπορεί, κυριολεκτικά, να διαλύσουν τη χώρα. Και η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο, ύστερα από μια σφοδρή οικονομική κρίση, μια χρεοκοπία και τρία μνημόνια, να αντέξει μια νέα οικονομική καθίζηση χωρίς να μπει σε εφιαλτικές περιπέτειες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ