Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup – Κατέληξαν σε συμφωνία οι 27


Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές – Οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία – Σημειώνεται πως η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε ώρες μετά το αρχικό «ραντεβού» που είχε δωθεί αρχικά στις 19:00.

Συμφωνία υπάρχει στο Eurogroup για την πρόσβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες λυγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πως δεν υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που θα ήταν καταστροφικό για Ιταλία και Ισπανία.

Στο ανεπίσημο draft που έχει κυκλοφορήσει γίνεται λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των κορωνοομολόγων και άλλες όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ