Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την καραντίνα


Κορονοϊός: Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν υπό άκρα μυστικότητα την άρση των περιοριστικών μέτρων – Μέσα Μαΐου «δείχνει» ο έως τώρα προγραμματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δώσει εδώ και λίγες ημέρες εντολές στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να καταστρώσει ένα πλάνο για να βγει -τμηματικά- η χώρα από κρίση.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να βγει σταδιακά η Ελλάδα από την καραντίνα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, ονομάζεται “recovery plan” και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία και το οποίο περιλαμβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράμματα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισμού, να καταστρώσουν σχέδιο µε τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναφορά της αγοράς, της εκπαίδευσης και του τουρισμού σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο έως τώρα προγραμματισμός περιλαμβάνει μια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισμών τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας μετά το Πάσχα. Βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθμού κρουσμάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, σημειώνει η εφημερίδα.

Ένα από αυτά τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση και που φαίνεται μέχρι τώρα να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα μέσα Μαΐου εμπορικά καταστήματα χαμηλού συνωστισμού (όχι τα πολυκαταστήματα) και πιθανώς κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όμως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.

Παράλληλα μελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστημα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτομα και πάνω δεν αναμένεται µετά τις 10 Μαΐου.

Τα ξενοδοχεία υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου, ενώ για την εκπαίδευση εξετάζεται η τμηματική επάνοδος των τάξεων και η λειτουργία δύο βαρδιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ