Κορονοϊός: Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το takeaway φαγητό; Ιδού η απάντηση που όλοι ψάχνουν

Όπως είναι γνωστό, ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για ποικίλα χρονικά διαστήματα. Πόσο πιθανό, ωστόσο, είναι να κολλήσεις τον ιό από αντικείμενα, όπως για παράδειγμα την αλληλογραφία σου, τα τρόφιμα ή την επαφή με διάφορες επιφάνειες; 

Η Telegraph σε εκτενές δημοσίευμά της ρίχνει φως σε μερικά από τα ερωτήματα αυτά, όπως το πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και τι λένε οι ειδικοί σχετικά με το τι είναι ασφαλές και τι όχι.

Πόσο καιρό παραμένει ο κορονοϊός σε διαφορετικές επιφάνειες;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine αποκάλυψε ότι το πλαστικό είναι η επιφάνεια που ο ιός παραμένει βιώσιμος για το μεγαλύτερο διάστημα – έως 72 ώρες. Σε ανοξείδωτο χάλυβα, ο ιός ανιχνεύθηκε έως και 48 ώρες μετά την εφαρμογή. Για χαρτόνι ήταν 24 ώρες και για χαλκό μόλις τέσσερις ώρες.

Αλλά ο Δρ. Bharat Pankhania, κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, λέει ότι αντί να προσπαθήσετε να συγκρατήσετε τον κατάλογο με τον τρόπο που λειτουργεί ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και πότε τις καθαρίσατε τελευταία φορά, «η νοοτροπία σας πρέπει να είναι ότι όλα, ο καθένας, παντού είναι μολυσμένος. Και ό, τι χειρίζεστε είναι ένας πιθανός κίνδυνος».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάστε οτιδήποτε αγγίζετε, αλλά απλώς ότι πρέπει να συνεχίσετε να πλένετε τα χέρια σας. «Κάνετε το σχολαστικά κάθε δύο ώρες, προσεκτικά», λέει ο Δρ Pankhania, «και αυτή είναι η λύση».

Μπορεί ο ιός να ζει στα ρούχα μου;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορoνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από υφάσματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, ωστόσο, ότι είναι καλή ιδέα να πλύνετε τα ρούχα σας αν κάποιος έχει βήξει πάνω τους ή αν έχουν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον έξω από το νοικοκυριό με τον οποίο είστε σε απομόνωση.

Ο Δρ Pankhania συνιστά να κρατάτε ένα καλάθι για τα ρούχα που φοράτε όταν βγαίνετε, στην είσοδο του σπιτιού σας. «Παίρνετε τα παπούτσια σας, την τσάντα, το κινητό τηλέφωνο, το παλτό, τα βάζετε όλα στο καλάθι και στη συνέχεια πηγαίνετε στο νεροχύτη, πλένετε τα χέρια σας, επιστρέφετε από το νεροχύτη και δίπλα από το καλάθι έχετε μερικά μαντηλάκια. Από το καλάθι σκουπίζετε κάθε αντικείμενο που θέλετε να φέρετε μέσα στο σπίτι, όπως το κινητό σας τηλέφωνο. Αφήστε τα υπόλοιπα εκεί».

Ποια καθαριστικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Ορισμένες συμβουλές υποδεικνύουν τη χρήση λευκαντικού για την απολύμανση «σημείων υψηλής επαφής» – αντικείμενα που συνήθως χειρίζεστε, όπως λαβές στις πόρτες, κιγκλιδώματα και διακόπτες φωτισμού. Τα περισσότερα απολυμαντικά μαντηλάκια και σπρέι θεωρούνται ότι είναι πλήρως αποτελεσματικά μόνο αν η επιφάνεια παραμείνει υγρή για λίγα λεπτά. Αλλά ο Δρ. Pankhania υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται να περιπλέξετε την καθαριότητά σας: «Το υγρό σαπούνι και το σκούπισμα είναι το ίδιο καλά όσο και τα πιο ακριβά προϊόντα», υπογραμμίζει.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το ταχυδρομείο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πιθανότητα ένας μολυσμένος άνθρωπος να μολύνει εμπορεύσιμα αγαθά είναι χαμηλή «και ο κίνδυνος σύλληψης του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 από μια συσκευασία που έχει μετακινηθεί, έχει ταξιδέψει και έχει εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι επίσης χαμηλός».

Πρέπει να πλύνω τα τρόφιμα;

Το NHS λέει: «Είναι πολύ απίθανο ο κορoνοϊός να μπορεί να εξαπλωθεί μέσα από πράγματα όπως πακέτα ή φαγητό». Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πετάξετε οποιαδήποτε συσκευασία και να πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού έχετε χειριστεί τα τρόφιμα και τα ψώνια σας.

Θα πρέπει επίσης να μειώσετε τις προσωπικές επαφές, λαμβάνοντας παραδόσεις αντί να πάτε στο σούπερ μάρκετ και παίρνοντας την παραγγελία σας από έξω.

Θα μπορούσε ο σκύλος ή η γάτα μου να μεταφέρει τον ιό στη γούνα τους;

Ενώ εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να κρατήσετε τις κοινωνικές αποστάσεις σας, οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι είναι πιο δύσκολο να σταματήσουν ένα σκυλί από το να έρθει σε επαφή με πιθανούς τετράποδους φίλους όταν βγαίνουν μια βόλτα. Έτσι γεννιέται το ερώτημα αν θα μπορούσε το σκυλί σας να κολλήσει τον ιό από το τρίψιμο με το κατοικίδιο κάποιου άλλου, και στη συνέχεια να το περάσει σε σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορoνοϊό».

Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το takeaway φαγητό;

Η δυνατότητα του takeaway υφίσταται ακόμα. Όταν πρόκειται για το ίδιο το φαγητό, ο καθηγητής Bill Keevil, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει ότι «είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος», προσθέτοντας ότι «αν το φαγητό ζεσταίνεται και μαγειρεύεται, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος».

Παράλληλα, ο ιστότοπος της Υπηρεσίας Τυποποιημένων Τροφίμων (Food Standards Agency) αναφέρει ότι «είναι πολύ απίθανο να κολλήσετε κορoνοϊό από τρόφιμα».

Όταν πρόκειται για τη συσκευασία, «εάν αυτοί που ετοιμάζουν το φαγητό σας ακολουθούν όλες τις οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό», λέει ο καθηγητής Keevil. Εάν σας απασχολεί πραγματικά, η σύσταση του καθηγητή Keevil είναι «να πετάξετε την συσκευασία με ασφάλεια και να μην έρθετε σε άσκοπη επαφή μαζί της και να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ