Κορονοϊός – Προειδοποίηση Έλληνα γιατρού από τις ΗΠΑ: Αν υπάρχει χαλάρωση, θα υπάρξει και τιμωρία

Ο ερευνητής, υπεύθυνος στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ανέφερε πως ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κορoνοϊό και ότι θα πρέπει να ισχύσουν κι άλλα τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, καθώς προβλέπει πως το εμβόλιο θα αργήσει ίσως περισσότερο και από έναν χρόνο.

Ο κ. Παυλάκης, επεσήμανε πως «Πρέπει να πω ότι είμαστε στο μέσο της μάχης. Δεν μπορούμε να δούμε τον εχθρό, ούτε έχουμε τα κατάλληλα μέσα για να ανιχνεύουμε τον ιό. Δεν πρέπει να δίνουμε λάθος ελπίδες στους ανθρώπους. Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Αν υπάρξει χαλάρωση, θα υπάρξει και τιμωρία».

Ο ερευνητής είπε επίσης πως πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στους Ελληνες που υπομένουν τα μέτρα. «Μου αρέσει που ακούω συναδέλφους σε Μ.Ε.Θ να μου λένε ότι τεμπελιάζουν. Σκεφτείτε να γινόμασταν Ιταλία. Δεν μπορούμε να συζητάμε από τώρα αν θα νικήσουμε και ποιος θα πάρει τα λάφυρα. Πρώτα πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη. Αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους Έλληνες για την καρτερικότητά τους. Υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα για την Ελλάδα να αποφύγει τα χειρότερα και αυτό δεν πρέπει να το χαλάσουμε», σχολίασε.

Ο γιατρός ανέφερε και συγκεκριμένους χώρους οι οποίοι πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, καθώς από αυτούς μπορεί να πάει στράφι όλη η προσπάθεια που γίνεται με την καραντίνα.

«Χαρακτηρίζω κερκόπορτες τις δομές, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα γιατί σε αυτά τα μέρη, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να καταστραφεί όλη μας η άμυνα, και όλες τις θυσίες της καραντίνας. Να κοιτάξουμε πολύ σοβαρά τους καταυλισμούς είτε πρόκειται για Ρομά είτε για πρόσφυγες, τα γηροκομεία, τις φυλακές ακόμα και τις εκκλησίες. Μπορεί να περάσει ο ιός απ αυτά τα μέρη και να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», ήταν το σχόλιό του.

Το λάθος των ΗΠΑ

Στη συνέχεια ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και έκανε σύγκριση με την Ελλάδα και το πόσο έγκαιρα λειτούργησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Στις Η.Π.Α έφταιξε ότι δεν πήραν μέτρα νωρίς. Η Ελλάδα πήρε μέτρα νωρίς και επιβραβεύεται γι’ αυτό. Η συγκυρία καλής τύχης και πρώιμων μέτρων εμπόδισαν την Ελλάδα να γίνει Ιταλία. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια που επίσης πήρε νωρίς τα μέτρα, σε αντίθεση με την Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή τα πηγαίνει πολύ καλά», ανέφερε.

«Η Ελλάδα έχει κερδίσει αρκετό χρόνο. Ακόμα και να μην εμφανιστεί τίποτα, ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο, με τον χρόνο και την πείρα μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά με την επιδημία. Οι γιατροί μας, κάθε μέρα που περνάει χωρίς τσουνάμι κρουσμάτων και με τον εφιάλτη ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πείρα και κάνουν καλύτερη δουλειά. Αυτό το κατάφερε και η κοινωνία με τις θυσίες της», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας πως εκτιμά ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Μπορεί να καθυστερήσει και περισσότερο γιατί αυτός ο ιός είναι διαβολικός στο τρόπο που μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα 4 δισ. του κόσμου που είναι σε καραντίνα δεν είναι τρελοί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα παγκόσμια κατάσταση και να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας πολύ δραστικά και πολύ γρήγορα», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

 

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ