Κορονοϊός – Έλληνας καθηγητής: Θα παραμείνει ίσως και μετά το 2022 σαν δεύτερη γρίπη


O ιός θα παραμείνει τουλάχιστον για το 2022 και ίσως και μετά όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος

«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» είπε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

«Πιθανόν να είναι ο κορονοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νού μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».

Στόχος μας, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού διευκρινίζοντας ότι συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε.

«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτο που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολόγίας.

Μιλώντας, τέλος, για το καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει «να φροντίσουμε να έχουμε τις αποστάσεις. Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» ενώ για τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ