Δικαιολογίες τέλος: Μπλόκα για Επιτάφιο και Ανάσταση – Έφοδοι Αστυνομικών σε σπίτια και εκκλησίες

Η εντολή είναι αυστηρή: Δικαιολογίες τέλος

Το σχέδιο της Αστυνομίας έχει ξεκάθαρο στόχο: να εντοπιστούν, να μπλοκαριστούν και να επιστρέψουν στη βάση τους, όσοι απείθαρχοι πολίτες επιχειρήσουν να… δραπετεύσουν προς εξοχικά, χωριά και άλλους σχετικούς προορισμούς ενόψει Πάσχα αλλά και να αποφευχθούν τυχόν συναθροίσεις σε εκκλησίες και σπίτι για τον εορτασμό των ημερών αυτών.

Για να λειτουργήσει, συμμετέχει το σύνολο των υπηρεσιών και εκτός από τους άνδρες και τις γυναίκες της Τροχαίας, επιστρατεύονται ένστολοι από τα τοπικά τμήματα, την Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ακόμη και τα ΜΑΤ αφού λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεν έχουν αντικείμενο. Παράλληλα, εκατοντάδες αστυνομικοί από τα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες γραφείου, θα βγουν στο δρόμο ενώ αποδεσμεύτηκαν 250 αστυνομικοί από το αρχηγείο.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των υπηρεσιακών οχημάτων και μοτοσικλετών, τα drones, τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν στον σχεδιασμό ώστε κανείς να μην μπορέσει να φύγει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς την επαρχία.

Μπλόκα και περιπολίες

Η Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή το τεράστιο αυτό σχέδιο, επίκεντρο του οποίου είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει εξονυχιστικούς ελέγχους σε Εθνικές Οδούς, παραδρόμους και σταθμούς ΚΤΕΛ καθώς και περιπολίες ένστολων και αστυνομικών με πολιτικά έξω από εκκλησίες και επιστράτευση drones.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί πολλά μπλόκα στους δρόμους και γίνονται αυστηροί έλεγχοι με πρόστιμα (300 ευρώ!) για όσους πιάνονται να μην πειθαρχούν. Εκτός από τα μπλόκα σε όλα τα διόδια της χώρας, έλεγχοι και περιπολίες υπάρχουν σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν πόλεις και χωριά.

Ειδικά για την Αττική, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να μεταβούν στα εξοχικά τους που βρίσκονται ακόμη και εντός του νομού Αττικής. Μπλόκα θα στηθούν σε 20 σημεία όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, λεωφόρο Μαρκοπουλου, λεωφόρο Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη και θα ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα οχήματα.

Ανάλογα θα είναι τα μέτρα και στη Θεσσαλονίκη ειδικά για αυτούς που θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν από την πόλη στις εξοχικές τους κατοικίες στη Χαλκιδική.

Παράλληλα, σε εγρήγορση είναι και το Λιμενικό το οποίο θα διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στα πορθμεία και τα λιμάνια της χώρας με εντολή να εντοπίζει όσους απείθαρχους θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς το Ε1 στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο περιοριστικό μέτρο ισχύει και στα αεροδρόμια αφού κανένας δεν μπορεί να εκδώσει εισιτήριο χωρίς να αναφέρει τη μόνιμη διεύθυνση κατοικίας ενώ αυστηροί έλεγχοι θα υπάρχουν και στα ΚΤΕΛ.

Δικαιολογίες τέλος

Παράλληλα, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γίνονται συστάσεις σε πιστούς που θα εντοπίζονται έξω από εκκλησίες και περιπολίες ώστε να αποτραπούν οι συναθροίσεις και τα γλέντια σε αυλές και πιλοτές.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές ώστε να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στους ελέγχους, να μην δέχονται αστείες δικαιολογίες και να…. ψάχνουν ακόμα και τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστώνουν ότι όλα είναι νόμιμα.

Εκκλησίες

Οι περισσότερες εκκλησίες θα τελέσουν λειτουργίες το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και την Ανάσταση κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα υπάρχουν ηχητικές εγκαταστάσεις για να ακούγεται η Θεία Λειτουργία ενώ η περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ναό.

Αυτό που ελέγχεται είναι το τι θα επικρατήσει το βράδυ της Ανάστασης στα προαύλια των εκκλησιών και ιδιαίτερα στα νησιά και τα χωριά. Η Αστυνομία λέει ότι θα υπάρχει παρουσία ενστόλων και ανδρων με πολιτικά στους μεγάλους ναούς ενώ θα πραγματοποιούνται περιπολίες στην περιφέρεια και ειδικά στα χωριά.

Όπως λένε οι πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αν παρατηρηθεί συγκέντρωση κόσμου θα γίνονται συστάσεις για να απομακρυνθούν ενώ αν δεν υπακούσουν θα εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει τη συγκέντρωση περισσότερων από δέκα ατόμων στο ίδιο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μπει στο παιχνίδι των μέτρων. Οι έμπειροι αξιωματικοί σαρώνουν τα social media και περίεργες σελίδες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν απείθαρχους υποκινητές που μέσω διαδικτύου θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν πιστούς σε ιερούς ναούς.

Έχουν δει αρκετές σελίδες που καλούσαν πιστούς να μεταβούν σε εκκλησίες ακόμη και να εισβάλλουν σε ναούς το βράδυ της ανάστασης ωστόσο μέχρι στιγμής αυτά αξιολογούνται ως μη σοβαρά που κινούνται στη σφαίρα του γραφικού. Μάλιστα, εντοπίστηκε από την Ασφάλεια μέχρι και ιερέας μεγάλης ενορίας της Αθήνας έστελνε στο ποίμνιο sms για πριβέ θεία κοινωνία και του έγιναν συστάσεις για να συμμορφωθεί.

Πιλοτές, ταράτσες και αυλές

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι τα γλέντια σε πιλοτές, ταράτσες και αυλές. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως κάποιοι επηρεασμένοι από τον καιρό και το εορταστικό κλίμα θα επιχειρήσουν να μαζευτούν σε αυλές σπιτιών και πιλοτές πολυκατοικιών για να ψήσουν και να γλεντήσουν.

Για το λόγο αυτό, η Αστυνομία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιεί περιπολίες και όπου διαπιστώνει ότι υπάρχουν τέτοια μικρά «πάρτυ» θα επεμβαίνει άμεσα. Μάλιστα, στο τραπέζι των συσκέψεων έπεσε η πρόταση αν κάποιοι δεν υπακούν στις συστάσεις να υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα, αυτόφωρο και πρόστιμα. Για το λόγο αυτό στην Αθήνα θα περιπολούν και τα drones για να δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα για το τι γίνεται ενώ περιπολικά όπου εντοπίζουν ….παράνομα γλέντια θα χρησιμοποιούν μέχρι και τα μεγάφωνα για να τους συμμορφώνουν.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ