Θ. Λιβάνιος: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό – Eίναι εύκολο να γυρίσουμε στο μηδέν


Στην αξιοποίηση της κρίσης που ζούμε, ως όχημα για την επιτάχυνση διαδικασιών εκσυγχρονισμού του κράτους, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

«Έχουν γίνει σε λίγες εβδομάδες πράγματα που συζητούσαμε χρόνια», είπε στην ΕΡΤ και έφερε παράδειγμα την εξαγγελία των ψηφιακών συντάξεων για μείωση του χρόνου αναμονής στην έκδοσή τους και την ψηφιοποίηση των δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο.

«Οι πολίτες, έχουν αποδειχθεί δεκτικοί στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αλλά έχουν διατηρηθεί και παραδοσιακά κανάλια συμβατικής εξυπηρέτησης, όπως τα ΚΕΠ. Δεν θέλουμε να μείνει κάνεις πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά δεν ξεχνάμε και όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε διαδικασίες, σημείωσε και αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που είναι είτε σε εξέλιξη είτε ετοιμάζονται ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να μεταβαίνει σε υπηρεσίες και να εξυπηρετείται άμεσα.

«Υπήρχαν οι τεχνολογίες, είχαν ωριμάσει οι συνθήκες και πλέον υπάρχει και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης οριζόντια που έχει την ευθύνη οριζόντια για τις ψηφιακές υποδομές στη χώρα», είπε και πρόσθεσε πως πολλά από αυτά ήταν προγραμματισμένα να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά με την κρίση πολλές διαδικασίες επιταχύνθηκαν.

«Οι άνθρωποι στο Δημόσιο έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, ήταν κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις που είχαν ριζωθεί στο Δημόσιο, αλλά αυτό έχει επιλυθεί», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

Σε σχέση με τον προβληματισμό εάν η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας μίλησε για κακό αφορισμό.
«Το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα δεν κινδυνεύει από απολύσεις ή μειώσεις μισθών, αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα αξιοποιηθεί καλύτερα ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης της χώρας. Αυτό που υπάρχει είναι ένας εκσυγχρονισμός, να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες να πάμε ένα βήμα μπροστά», είπε.

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων είπε πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται στους εξειδικευμένους επιστήμονες και παρέπεμψε στα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι από τις 27 Απριλίου θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων με τους περιορισμούς όπου χρειάζονται. «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, είναι εύκολο να γυρίσουμε στο μηδέν αν βιαστούμε» υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ