ΣΥΡΙΖΑ: Οργή στην Κουμουνδούρου για το μαξιλάρι ρευστότητας – Ο Τσίπρας φέρνει το θέμα στη Βουλή


Εξοργισμένη εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της αξιοποίησης του μαξιλαριού ρευστότητας από την κυβέρνηση.

α στελέχη της Κουμουνδούρου εγκαλούν την κυβέρνηση για δύο λόγους:

  • Πρώτον, γιατί δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς έχει κάνει με τα 37 δισ. του μαξιλαριού. Τα χρησιμοποιεί όπως είχαν χτες «πηγές του ΥΠΟΙΚ» ή όχι, όπως είπε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
  • Δεύτερον, γιατί όταν η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματικής αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μαξιλάρι. Τότε η Νέα Δημοκρατία προέκρινε την προληπτική πιστοληπτική γραμμή του ESM, ως εναλλακτική πηγή ρευστότητας σε περίπτωση όπου τα επιτόκια των αγορών είναι απαγορευτικά.

Το μαξιλάρι ρευστότητας αποτελείται από 37 δισ. που συγκεντρώθηκαν στα ταμεία του κράτους την περίοδο 2015-2019 από τη φορολογία και τα αδιάθετα ποσά των μνημονιακών δανείων. Από το συνολικό ποσό, τα 16 δισ. είναι «κλειδωμένα» έναντι μελλοντικών δανειακών υποχρεώσεων (είναι το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι»), ενώ τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα (το λεγόμενο «μαλακό μαξιλάρι»).

Για ποιο μαξιλάρι μιλάνε;

Στη συνέντευξη του στον Γιώργο Μελιγγώνη στο Kontra Channel, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Για ποιο μαξιλάρι μας λένε τώρα; Γιατί θα μας μπερδέψουν λίγο. Αναφέρονται στο μαξιλάρι που μέχρι τις εκλογές έλεγαν ότι είναι αχρείαστο; Αυτό που κατά κάποιους δεν υπήρχε καν; Αναφέρονται στο μαξιλάρι εκείνο που ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή στον προϋπολογισμό έλεγε ότι ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης;» Και προσέθεσε:

«Ή μήπως αναφέρονται στο μαξιλάρι εκείνο που πριν από δέκα μέρες στη συνέντευξη Τύπου που παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» και ζητήσαμε από την κυβέρνηση άμεσα, αλλά στοχευμένα να το αξιοποιήσει, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας απάντησε μιλώντας για «πλειοδοσία και για χρήματα τα οποία θα τα χρειαστούμε την κατάλληλη στιγμή, όταν θα έρθει ενδεχομένως ένα δεύτερο ρεύμα της πανδημίας;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα: «Εγώ άκουσα σήμερα με εξαιρετική επιφύλαξη όλες αυτές τις διαρροές και όχι επίσημες δηλώσεις. Και λέω «με εξαιρετική επιφύλαξη» καθότι γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτή την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι, είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη δυνατότητα. Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε.»

Το θέμα στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα της διαφάνειας: «Εκτιμώ ότι τούτη την ώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών και να μας απαντήσει γιατί δεν προχωρά στο πρόγραμμα το οποίο εμείς εξαγγείλαμε».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι θα προκαλέσει σχετική συζήτηση στη Βουλή:

«Αμέσως μετά το Πάσχα θα καταθέσω πρόταση για διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης που ακριβώς ξοδεύει, τι ξοδεύει, τι σχέδιο έχει και αν σε τελική ανάλυση το σχέδιό του είναι τα χρήματα αυτά αντί να πάνε για να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο τέλος της ημέρας πάνε για να «ξοδευτούν» -εντός εισαγωγικών θα πω, βεβαίως, γιατί κι αυτές ανάγκες είναι- μονοδιάστατα, για να καλύψουν τις ανάγκες κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων»

Ο Τσακαλώτος

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε για το μαξιλάρι ρευστότητας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί.

Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ