Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε


Ανάμεσα στα πολλά «πρέπει» που ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς για την υγεία μας υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι. Κάποιες μέθοδοι που έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τους αντιμετωπίζουμε σαν αξιώματα, στην πραγματικότητα κρύβουν μια πολυπλοκότητα που καλό είναι να μην σχετικοποιείται γιατί οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που έχουμε μάθει πως είναι υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα, η αλήθεια απέχει:

Οι σαλάτες χωρίς λιπαρά
Μπορεί να είναι πιο υγιεινές από μόνες τους, αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που έγινε το 2012 δείχνει ότι η έλλειψη λίπους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της σαλάτας, αφαιρώντας έτσι ορισμένες από τις ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες που προσφέρουν τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της απώλειας όρασης, απορροφώνται πιο εύκολα από τα λαχανικά όταν συνδυάζονται με σάλτσες που έχουν ως βάση το λίπος. Έτσι, ενώ γλυτώνετε θερμίδες, χάνονται τα οφέλη των λαχανικών και δεν αξίζει τον κόπο.

Τα αντιηλιακά
Το καλοκαίρι και ειδικά όταν περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού πρέπει να βάζετε αντιηλιακό καθημερινά και να βεβαιώνεστε ότι το κάνετε όσο συχνά χρειάζεται. Αλλά πρέπει να διαβάζετε και τα συστατικά. Ορισμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία των καταναλωτών προτείνουν να αποφεύγετε τα αντιηλιακά με οκτινοξικά, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται συχνά σε αντιηλιακά και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία έχει ταξινομηθεί από την περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) ως μέτρια υψηλού κινδύνου για την υγεία. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες όσον αφορά τα αντιηλιακά, πολλοί δερματολόγοι συνιστούν την επιλογή προϊόντων που εμποδίζουν φυσικά τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπως εκείνες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, οι οποίες δεν απορροφώνται στο δέρμα σας.

Οι «φυσικές» τροφές
Πολλά από τα λεγόμενα «100% φυσικά» τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα βαριά επεξεργασμένα με συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, βενζοϊκό νάτριο και γενετικά τροποποιημένα φυτά, σύμφωνα με την «WallStreet Journal». Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, το 25% από ένα δείγμα 1.000 καταναλωτών αρκείται να αγοράζει συσκευσμένες τροφές που απλά στις ετικέτες γράφει «100% φυσική». Η αλήθεια ωστόσο απέχει παρασάγγας από αυτό που γράφουν οι ετικέτες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην αναγραφή των συστατικών.

Η δίαιτα με μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα
Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων βοηθά το μεταβολισμό σας, μια νέα έρευνα δεν υποστηρίζει τη θεωρία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue έθεσαν μια ομάδα ανδρών σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν έξι μικρότερα γεύματα αισθάνθηκαν πιο πεινασμένοι από αυτούς που έλαβαν τρεις μεγαλύτερες μερίδες καθώς και ότι η ομάδα των συχνών γευμάτων δεν έχανε περισσότερο βάρος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο προκειμένου να ξέρετε τι ταιριάζει στον οργανισμό σας και το σωματότυπό σας.

Το εμφιαλωμένο νερό αντί του νερού της βρύσης
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι υγιέστερο από αυτό που βγαίνει από τη βρύση σας. Άλλωστε, τα συσκευασμένα προϊόντα δεν γνωρίζετε πάντα τι εμπεριέχουν. Το 2011, το 18% των εμφιαλωμένων νερών δεν κατάφερε να αναφέρει τις πηγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία των καταναλωτών ενώ το 32% απέφυγε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του νερού, τις μολυσματικές ουσίες ή την καθαρότητα.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

O καθαρισμός των αυτιών
Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το κερί στα αυτιά δεν είναι κάτι κακό. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση πως τα αυτιά είναι βρώμικα αν έχουν κερί αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί προστατευτικά για το αυτί σας διατηρώντας τη βρωμιά και τη σκόνη έξω. Όταν το σκουπίζετε με βαμβάκι ή ακόμα και το δάχτυλό σας, όχι μόνο να χάνετε την προστασία αυτή αλλά να πιέζετε και το κερί περαιτέρω, προκαλώντας απώλεια ακοής, κνησμό και άλλα προβλήματα.

Τα ροφήματα χωρίς καθόλου ζάχαρη
Μπορεί να έχουν μηδενικές θερμίδες, κάτι που φαίνεται να «δένει» με την άπαχη διατροφή σας όμως η αλήθεια απέχει πολύ. Μπορεί αντίστοιχα να πιστεύετε πως τα υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ τον κάνουν άπαχο αλλά δεν είναι έτσι. Για του λόγου το αληθές, σε 37 μελέτες του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στην πραγματικότητα συνδέονταν με την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση. Η μια εκδοχή είναι πως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοπή θερμίδων στον καφέ ή στο αναψυκτικό τους τους δίνει την άδεια να αυξάνουν την πρόσληψη άλλων πράγματα. Μια άλλη θεωρία είναι πως υπάρχει ένας μηχανισμός στο σώμα σας που ωθεί τον οργανισμό σας να κερδίσει βάρος κατά την πέψη τεχνητών γλυκαντικών.

Η αποφυγή των υδατανθράκων
Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά έχουν κακή φήμη επειδή δεν καίγονται εύκολα αλλά αντίθετα αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά, περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά που κρατούν την καρδιά και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Αντί να αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες, κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.

Η αποφυγή της γλουτένης
Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η αποφυγή της γλουτένης είναι αναγκαία, καθώς βλάπτει το λεπτό τους έντερο και προκαλεί από φούσκωμα και διάρροια μέχρι καρδιακές παθήσεις και στειρότητα. Αυτό ωστόσο ισχύει μόνο για το 1% του πληθυσμού. Αν και τα πεπτικά συστήματα κάποιων ανθρώπων είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 86% των ασθενών, στην πραγματικότητα έχουν οργανισμό μπορεί να την ανεχθεί. Για αυτή την πλειονότητα, η απόρριψη της γλουτένης δεν παρέχει οφέλη για την υγεία και δεν οδηγεί απαραιτήτως σε απώλεια βάρους.

Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα
Ο ύπνος είναι μια επιτακτική συνθήκη για την υγεία μας αλλά η αντίληψη πως το Σαββατοκύριακο, όταν και δεν έχετε δουλειά, μπορείτε να αναπληρώσετε όσο δεν έχετε κοιμηθεί όλη την εβδομάδα είναι λανθασμένη. Δυστυχώς, οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί δεν λειτουργούν έτσι. Με το να κοιμάσαι για ώρες τα Σαββατοκύριακα, απλά αισθάνεσαι βάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση ραθυμίας για δυο μέρες. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιμάσυτε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και νύχτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε μόνο ενισχύστε με μια ή δυο ώρες τον ύπνο σας τα σαββατοκύριακα. Όλος ο επιπλέον χρόνος που έχετε το πρωί το Σαββατοκύριακο κάνει τα διήμερά σας πιο παραγωγικά και χαλαρωτικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ