#SkipTousDiaxorismous: Το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip δίπλα ευπαθείς ομάδες


Εν μέσω πανδημίας ειδικά, το δικαίωμα αυτό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, καθώς πλέον αφορά όχι μόνο στην ατομική υγιεινή, αλλά, ως συνέπεια, στη δημόσια υγεία και ασφάλεια εν γένει.

Δίπλα στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, που υφίστανται πολλαπλάσιο βάρος από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, στέκεται το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip καταργώντας τους διαχωρισμούς. Άστεγοι, αλλά και και συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που διαβιούν στο Γηροκομείο Αθηνών & Καστοριάς έγιναν αποδέκτες των υπηρεσιών της δομής του Skip που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα όλων στο καθαρό ρούχο.

Εν μέσω πανδημίας ειδικά, το δικαίωμα αυτό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, καθώς πλέον αφορά όχι μόνο στην ατομική υγιεινή, αλλά, ως συνέπεια, στη δημόσια υγεία και ασφάλεια εν γένει. Συνάνθρωποί μας όπως είναι η ευπαθής ομάδα των αστέγων ή τα άτομα τρίτης ηλικίας, βρέθηκαν σε δεινή θέση, με το ξέσπασμα της νόσου Covid – 19. Όχι μόνο διότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, αλλά και επειδή η αλληλεγγύη από όλους τους υπόλοιπους περιορίστηκε σημαντικά με την επιβολή του lock down και των υπόλοιπων μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας. Επομένως, οι ανάγκες τους από τη μία πλευρά διογκώθηκαν και από την άλλη ήταν ακόμα πιο δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

Με έμφαση την πρόσβαση των ευπαθών αυτών ομάδων στο καθαρό ρούχο, το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip προχώρησε σε δωρεά στεγνωτηρίων στις νέες δομές αστέγων που ιδρύθηκαν από τον δήμο Αθηναίων, καθώς και σε δωρεά απορρυπαντικών για το πλύσιμο των ρούχων στο Γηροκομείο Αθηνών και Καστοριάς, συνεχίζοντας με αφοσίωση την κοινωφελή δράση του, παράλληλα με τη λειτουργία της δομής που έχει δημιουργήσει στον Κόμβο Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Από το 2016 που ιδρύθηκε ως δομή αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip έχει προσφέρει 187.500 πλύσεις αγάπης και έχει πλύνει περισσότερους από 1500 τόνους ρούχων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, φέρνοντας στο προσκήνιο το δικαίωμα όλων μας στο καθαρό ρούχο και κάνοντας πράξη την υπέρβαση των διαχωρισμών, όπως αξίζει να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Με τη δωρεά στεγνωτηρίων στις δομές αστέγων διευκολύνεται η γρήγορη διεκπεραίωση των πλύσεων για όλους, ενώ με τα απορρυπαντικά που προσφέρθηκαν στο Γηροκομείο Αθηνών και Καστοριάς καλύφθηκε μια μεγάλη ανάγκη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip είναι σήμερα ένας θεσμός αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σταθερά ως δομή, αλλά και εκτάκτως, όπου ανάγκη για την ανακούφιση που εξασφαλίζουν τα καθαρά ρούχα. Έτσι παράλληλα με την δράση του όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει δωρεάν απορρυπαντικά για ένα χρόνο στα «Παιδικά Χωριά SOS» σε όλη την Ελλάδα, στα σωματεία «Ένα παιδί – Ένας κόσμος» και «Οι Φίλιοι του Παιδιού», καθώς και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ενώ η κινητή μονάδα του βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2017, πλένοντας και στεγνώνοντας τα ρούχα των πληγέντων, όπως έκανε και τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι Αττικής, αλλά και στην Κινέτα μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2019.

Το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο παίρνει σήμερα, εν μέσω πανδημίας, ακόμα περισσότερη αξία και το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip κάνει #SkipTousDiaxorismous, δίνοντας τη δυνατότητα σε ευπαθείς ομάδες να το ασκούν, όπως όλοι. Ένα παράδειγμα αλληλεγγύης που αξίζει να ακολουθήσουμε, στηρίζοντας όποιον έχει ανάγκη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ