«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ: Απειλές Τράμπ και ενεργοποίηση της Εθνοφρουράς ανάλογη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου


Η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη…Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν για τέταρτη νύκτα χθες και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού κατά του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ.

Τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο, σήμερα το πρωί, δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτησιν. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Στην Ατλάντα, η Μπέρνις Κινγκ, η μικρότερη κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο της πολιτείας και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν φωτιές άναψαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του CNN και τζάμια έσπασαν στο λόμπι του κτιρίου. Πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα περιπολικό, κάηκαν.

Ο ράπερ Killer Mike, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της πόλης και τον αρχηγό της αστυνομίας, κάλεσε τους οργισμένους διαδηλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και να κινητοποιηθούν για να νικήσουν στην κάλπη.

Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους του Ντιτρόιτ, του Ντέβνερ, του Χιούστον, του Οκλαντ και του Λούισβιλ.

Διαζύγιο από τον φερόμενο δολοφόνο του Φλόιντ ζητά η καλλονή σύζυγός του

Aίτηση διαζυγίου κατέθεσε επισήμως – σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail – η Κέλι Τσόβιν, σύζυγος του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος σκότωσε τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ.

Αυτό συνέβη, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, μόλις έγινε γνωστό ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του συζύγου της για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο 44χρονος Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας και της ανθρωποκτονίας σε τρίτο βαθμό, ενώ ορίστηκε εγγύηση 500.000 δολαρίων.

Ο λευκός αστυνομικός, ο οποίος δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ έχοντας το γόνατό του πάνω στο λαιμό του άτυχου άνδρα επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, συνελήφθη ύστερα από ένα τριήμερο διαδηλώσεων και ταραχών σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ.

Η Κέλι Τσόβιν, σύζυγος του Ντέρεκ Τσόβιν από το 2010, ζήτησε από όλους να σεβαστούν τόσο τα παιδιά που έχει αποκτήσει με τον τέως σύζυγό της όσο και τους ηλικιωμένους γονείς της.

Η ίδια, παιδί προσφύγων που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Λάος, είχε κατακτήσει τον τίτλο της Μις Μινεσότα το 2009, ενώ πλέον ασχολείται με το real estate.

Δύο νεκροί εν μέσω διαδηλώσεων

Μετά το θάνατο ενός 19χρονου στο Ντιτρόιτ, η αστυνομία του Όκλαντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως νεκρός είναι ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός, μέλος υπηρεσίας που υπάγεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες της εν λόγω υπηρεσίας δέχτηκαν πυρά αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον Τζόρτζ Φλόιντ στην Καλιφόρνια και ένας εξ αυτών κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπως είπε στο CNNi το αστυνομικό τμήμα του Όκλαντ.

Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών προκάλεσαν ζημιές ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για βανδαλισμούς, κλοπές και επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Νεκρός ένας 19χρονος στο Ντιτρόιτ

Νεκρός από πυρά έπεσε και ένας 19χρονος άνδρας στο Ντιτρόιτ της πολιτείας του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πυρά ήρθαν από ύποπτο που οδηγούσε ένα γκρι Dodge Durango, με το θύμα να αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με το CNNi, οι αστυνομικοί δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να επιβεβαιώσουν πως ο 19χρονος συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ –ενός μαύρου πολίτη που δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη από αστυνομικό.

Το περιστατικό, ωστόσο, σημειώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ, στην περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις.

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη μοιραία σύλληψη

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα νέο βίντεο για την υπόθεση της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Το βίντεο έχει καταγράψει από άλλη γωνία περαστικός και φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν. Στο βίντεο φαίνονται τρεις αστυνομικοί να έχουν γονατίσει πάνω στον Φλόιντ ενώ αυτός ακούγεται να προσπαθεί να ανασάνει.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε με να σηκωθώ» ικετεύει ο Φλόιντ τους αστυνομικούς λίγο πριν να χάσει τις αισθήσεις του.

«Παρακαλώ δεν μπορώ να ανασάνω. Με πονάει το στομάχι μου, με πονάει ο λαιμός μου. Δεν μπορώ να ανασάνω» προσπαθεί να ψελλίσει ο 46χρονος.

Δείτε το νέο βίντεο:

Τι αναφέρει η δικογραφία

Οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν που συνελήφθη για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού και πλέον κατηγορείται για δολοφονία τρίτου βαθμού και γι’ ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Ντέρεκ Τσόβιν πατούσε τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για συνολικά 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ενώ ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι για τα 2΄53΄΄ εξ αυτών ο 46χρονος είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

«Οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι αυτού του τύπου ο χειρισμός είναι από τη φύση του επικίνδυνος» αναφέρεται επίσης στη δικογραφία.

Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.

Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.

Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.

Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ