Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις της κυβέρνησης: «Γκάζι» στον τουρισμό, «φρένο» στην Τουρκία


Κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει αν όλα όσα διακινήθηκαν σε επίπεδο φημών για νέα απόπειρα παράνομης εισροής προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ήταν τουρκικό σενάριο αντιπερισπασμού ή πράγματι προσπάθεια επανάληψης των όσων συνέβησαν στην περιοχή την Καθαρά Δευτέρα.

Το μόνο που είναι απόλυτα γνωστό -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία– είναι ότι στον Έβρο βρίσκονται παρατεταγμένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα σύνορα.

Όσο έτοιμες είναι οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο, άλλο τόσο έτοιμες είναι και στα θαλάσσια σύνορα, αφού πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, μαζί με τις δυνάμεις της Frontex, περιπολούν χτενίζοντας το Αιγαίο, υψώνοντας «τείχος», από το οποίο κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στα ελληνικά ύδατα.

Ο Μητσοτάκης «ανοίγει» τον Τουρισμό

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε επανεκκίνηση του τουρισμού, η Τουρκία σημειώνει αρνητικά ρεκόρ στην οικονομία της, τον τουρισμό και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάζοντας στο «στόχαστρο» την Ελλάδα, θέλει να την επηρεάσει αρνητικά ώστε να πληγεί οικονομικά και να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες, βάσει τουλάχιστον όσων αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον ελληνικό τουρισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα και απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, μιλώντας στην Αίγλη, στην εκδήλωση «Restart Tourism» , προέταξε πρώτα από όλα την υγειονομική ασφάλεια, κάτι που στην Τουρκία δεν υφίσταται:

«Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά, γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί και ακούσαμε τις συμβουλές των ειδικών. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας επιτρέπει σταδιακά να επανερχόμαστε στη νέα οικονομική κανονικότητα απελευθερώνοντας σταδιακά διάφορους κλάδους. Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο σημαντικότατος κλάδος του τουρισμού από τον οποίο η ελληνική οικονομία είναι πολλαπλώς εξαρτημένη».

Τόνισε δε, για ακόμα μια φορά, τη διαφορετικότητα του φετινού καλοκαιριού:

«Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι τα περιμέναμε. Και το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζαμε».

Προτίμηση στην ασφαλή Ελλάδα

Τα λόγια αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πάνω σε αυτά βασίζεται όλη η επιχειρηματολογία για να έρθουν στην Ελλάδα οι τουρίστες και να μην πάνε σε γειτονικές χώρες, με αμφίβολη υγειονομική ασφάλεια και προστασία.

«Είμαστε έτοιμοι»

Ο τουρισμός είναι το αποτρεπτικό όπλο απέναντι στην Τουρκία, μαζί με τη διπλωματία και φυσικά τη στρατιωτική αποτροπή, την οποία ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικαλέστηκε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μάλιστα λίγες ώρες αφότου είχε κάνει τις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί είπε επί λέξει:

«Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στην ερώτηση ένα είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε:

«Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Eπομένως, ο νοών νοείτω»!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ