Απίστευτος Τσαβούσογλου: Θετική για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας


Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε στις δηλώσεις του ότι «στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή».

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε.

Αγία Σοφία: Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία – Τα «έβαλαν» και με τις ΗΠΑ!

Απανωτές προκλήσεις από την Τουρκία, καθώς τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Χακίμ Ακσόι, καταφέρονται κατά των ΗΠΑ για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρόθεση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία.

Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρυματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ με ανακοίνωση του απάντησε στις ΗΠΑ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«H Aγία Σοφία και το Καριγιέ ( Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί η θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών. Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγοκωμωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ.

Αρνούμαστε όλες τις αβάσιμε και αλλά ανούσιες εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση, και καλούμε τις ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει ο Ακσοϊ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Το μέρος της «Έκθεσης για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες του 2019» που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου 2020, έχει γραφτεί σε μια γλώσσα που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα, και πάλι με ισχυρισμούς άγνωστης προέλευσης.

Η Τουρκία, χωρίς διάκριση της θρησκείας και της προστασίας της ελευθερίας λατρείας για όλους τους πολίτες μας συνεχίζει να υποστηρίζει και να αναπτύσσει στόχο με συγκεκριμένα βήματα. Στη χώρα μας, διαφορετικές θρησκείες και πεποιθήσεις ζουν σε ειρήνη και αρμονία.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η χώρα μας έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιώσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μη μουσουλμάνων πολιτών μας και να ενισχύσει το περιβάλλον ανοχής και αμοιβαίας κατανόησης. Ως μέρος του στόχου της προώθησης της δημοκρατίας μας σε αυτήν την περίοδο, αναμφίβολα επιτυγχάνονται μεγάλα οφέλη στη νομοθεσία και την πρακτική, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και να αποτρέπει κάθε μορφή διακρίσεων.

Είμαστε έκπληκτοι για τα θέματα που αναφέρθηκαν για την Αγία Σοφία και την Kariye στο πλαίσιο ορισμένων πρόσφατων δηλώσεων.

Η Αγία Σοφία και η Καρυά, αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η εξοικονόμηση κάθε είδους εξουσίας είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν σχετικά με αυτά τα έργα δεν μπορούν να ανήκουν σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία γνωρίζει τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της και αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο αξίζουν αυτά τα έργα να αντιμετωπίζονται.

Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας της Τουρκίας και η βούληση για την προώθησή της είναι προφανής. Ενώ η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της ξενοφοβίας, έχουν στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη σε αυτές, είναι τραγικό να επιχειρείται αποπροσανατολισμός σε άλλες κατευθύνσεις.

Απορρίπτουμε όλες τις ανακολουθίες στην έκθεση και σκόπιμες δηλώσεις χωρίς υποστήριξη και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αγία Σοφία: Σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, διαλόγου και σεβασμού

Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Παραλήρημα Ακάρ για Αγιά Σοφιά… και πόλεμο

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνάς, Xoυλουσι Ακάρ στο Ahaber μιλώντας ακόμα και για πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ακάρ δεν νομίζει πως η «Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκιά. Από μαθηματικής άποψης δεν είναι κατάλληλο αυτό και το τονίζω» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε λέγοντας «η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκιά. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο: «16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποήθηκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα με 6 μιλιά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ