Ανασχηματισμός: Ραντεβού τον Σεπτέµβριο


Από τη ∆ΕΘ το νέο ξεκίνηµα της κυβέρνησης. Ποιοι υπουργοί βλέπουν την έξοδο και ποιοι ράβουν κοστούµι. Το µήνυµα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός εν όψει της επανεκκίνησης της Οικονοµίας το φθινόπωρο.

Του Γιώργου Μανουσακάκη

Για το φθινόπωρο έχει μεταθέσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αυτός θα είναι ριζικός με σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κάνει τον Σεπτέμβριο μια νέα αρχή για την κυβέρνηση καθώς θα συνδυάσει τις εξαγγελίες που θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τον ανασχηματισμό.

«Στόχος του πρωθυπουργού είναι να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και την οικονομία για το restart που επιχειρείται προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση», αναφέρουν στην «ΜΠΑΜ» κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται από τον πρωθυπουργό είναι πολύ σημαντική για την πορεία της χώρας γενικότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό τον επόμενο μήνα, παρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του, καθώς τον Ιούλιο η κυβέρνηση κλείνει έναν χρόνο στην εξουσία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει βάλει στο… συρτάρι και τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο αφού εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αυτή τη χρονική περίοδο καθώς θεωρεί, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάζει. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει αυτή την εποχή ο πρωθυπουργός θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί «ριζικός». Όπως αναφέρουν κάποιοι κύκλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει βαθιές τομές στην κυβέρνηση, να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχουν παρουσιαστεί στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα με τις αλλαγές που θα κάνει να μπορεί η χώρα να «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα τα θέματα της οικονομίας.

Πρόσωπα εκτός Βουλής

Οι αλλαγές που θα γίνουν είναι σίγουρο ότι θα αφορούν κορυφαίους σήμερα υπουργούς, κάποιοι από τους οποίους δεν αποκλείεται να πάνε σπίτι τους και τις θέσεις τους να αναλάβουν κάποιοι άλλοι βουλευτές ακόμη και εξωκοινοβουλευτικοί, πολλοί από τους οποίους τα πήγαν και τα πηγαίνουν πολύ καλά. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει και πάλι πρόσωπα εκτός Βουλής σε υπουργικούς θώκους καθώς εκτιμά ότι μέσα από αυτούς γίνεται καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και πιο γρήγορα. Βέβαια, υπήρξαν και κάποια λάθη που βασίζονται κυρίως στην απειρία κάποιων από την πολιτική αλλά και στην ηλικία τους.

Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά συνεργάτες που βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή ομάδα με αυτόν, δηλαδή γύρω στα 50 που πολλές φορές από αυτήν την ομάδα όταν δεν υπάρχει η πείρα μπορεί να υπάρξουν λάθη, κυρίως σε ζητήματα συμπεριφοράς και αντιδράσεων. Πάντως, όπως και να έχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι η κατάλληλη εποχή για έναν ανασχηματισμό είναι το φθινόπωρο, καθώς αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» πολλά σημαντικά ζητήματα για τη χώρα, όπως τα εθνικά, η στήριξη της αγοράς και της οικονομίας και βέβαια ο τουρισμός που δεν δείχνει ότι θα ανακάμψει εύκολα φέτος.

Από τη στιγμή που αποφασιστεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να διεξαχθεί «ανοικτών των πυλών» ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της οικονομίας, μέρος του οποίου θα του έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Σοφών που έχει ξεκινήσει να εργάζεται για αυτόν τον σκοπό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι θα εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία της χώρας το οποίο θα προβλέπει στήριξη επιχειρήσεων και αγοράς, μείωση της φορολογίας, φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και κίνητρα για αναπτυξιακά κίνητρα πέραν της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς η χώρα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε έναν κλάδο προκειμένου να μπορεί αναπτυχθεί.

Ιδιαίτερα βαρύτητα στα αναπτυξιακά κίνητρα θα δοθούν σε επενδυτές που θα θέλουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις πλέον του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες αλλά και τις υποδομές για τη στήριξη πολλών επιχειρηματικών κλάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πέραν αυτών της παροχής υπηρεσιών που προσφέρει κυρίως ο Τουρισμός.«Η Ελλάδα έχει επιστήμονες που μπορούν να στηρίξουν κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα», επισημαίνουν στελέχη του Μεγάλου Μαξίμου στη «Μ» προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που στη χώρα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με προοπτικές θα σταματήσει η… εξαγωγή επιστημόνων προς όλον τον κόσμο.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Πηγή:
Ereportaz.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ