Σταϊκούρας: Στα 2 δισ. ευρώ η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής


Με στόχο ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε στη Βουλή βελτιώσεις στο πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τα επτά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση που ξεκίνησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση.

«Καλούμε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση», είπε ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση ύψους 2 δισ. ευρώ, 52.494 έλαβαν σημαντικά ποσά ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή, κατά μέσο όρο περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.

Από αυτές τις επιχειρήσεις οι 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, οι 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και οι 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις από 1- 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων με τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει πως αυτό είναι στοιχείο όχι μόνο κοινωνικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε ότι αφορά στη δεύτερη φάση που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης, στις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού και εκτίμησε ότι η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις θα γίνει με χαμηλό επιτόκιο γύρω στο 2,5%, “πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις – και έναρξη αποπληρωμής το 2021”.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις τράπεζες να συμβαδίσουν με τον γρήγορο βηματισμό και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα εργαλεία που δρομολόγησε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, αλλά και κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως είπε, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

Ένα ακόμη εργαλείο, είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Παρέχεται εγγύηση, ανέφερε, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ευνοϊκή ρύθμιση για αγρότες και κτηνοτρόφους, λέγοντας ότι θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος έτους στη δυνατότητα λήψης τραπεζικών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πρόνοια που είχε θεσπιστεί και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία.

«Ο στόχος, της νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την καλλιεργητική περίοδο ή την αγορά ζωοτροφών, κάτω από τις ειδικές συνθήκες και τις συνέπειες που δημιουργήθηκαν στην οικονομία από την πανδημία», είπε.

«Επειδή λοιπόν, οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν έχουν ξεπεραστεί, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί αυτή η παράταση μέχρι το τέλος του έτους»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ