Γιατί ο Τσαβούσογλου θέλει «συνεργασία με την Ελλάδα» – Τι κρύβει η δήλωσή του


Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ. – Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Η συνάντηση με τον Λουίτζι Ντι Μάιο η οποία υπενθυμίζεται είχε αρχικά αναβληθεί, εδώσε την ευκαιρία στον Τούρκο ΥΠΕΞ να ξεδιπλώσει για άλλη μία φορά τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας», ανέφερε, ο Τσαβούσογλου και τόνισε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».

«Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε». Πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Τι κρύβεται πίσω από την «συνεργασία» Τσαβούσογλου

Η αλήθεια είναι πως παρόμοια δήλωση από οποινδήποτε άλλο πολιτικό θα ερμηνευόταν μέσα από το φάσμα της κυριολεξίας. Ωστόσο, η δήλωση Τσαβούσογλου σημαίνει το ακριβώς αντίθετο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η έννοια της «συνεργασίας» για την Τουρκία ερμηνεύεται μέσα από όρους ανατολίτικου παζαριού, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα εφαρμόσει το δίκαιο του ισχυρού κερδίζοντας έτσι πολλά περισσότερα σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σε σχέση με τα οφέλη που θα είχε εάν η όποια διαφωνία επιλυόταν μέσω διεθνών οργάνων.

Άλλωστε η Τουρκία μπορεί να υποστηρίζει την άποψή της, αφού δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που θα περάσει μέσα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με αυτόν τον τρόπο, σε μία, επί της ουσίας μυστική διαπραγμάτευση, θα απειλούσε ευθέως την Ελλάδα -όπως ήδη το κάνει- εάν δεν υπέκυπτε στις πιέσεις της.

Τέτοιου είδους αντιλήψεις, όμως, εφαρμόζονται σε χώρες διαλυμένες όπως η Λιβύη, ενώ χώρες με κεντρική εξουσία, όπως η Αίγυπτος -με τα όποια προβλήματά της- δυσκολεύεται να αποκλίνει του δρόμου του διεθνούς δικαίου, όσα παραπάνω αντισταθμιστικά κι αν προσφέρει ως δέλεαρ η Άγκυρα.

Ο φόβος για την Ελλάδα

Αυτό που ωστόσο προκαλεί φόβο στην Αθήνα, δεν είναι ούτε η αντιπαράθεση με την Άγκυρα, ούτε καν το ενδεχόμενο να βρεθεί τουρκικό πλοίο νοτίως της Κρήτης. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές με λόγια ξεκάθαρα για το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που παραβιαστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δηλώσεις σαν και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, πως: «Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», είναι χαρακτηριστικές.

Εξυπηρετούν όμως εάν διττό σκοπό. Δεν αναπτερώνουν μόνο το ηθικό προς το εσωτερικό, αλλά στέλνουν μηνύματα προς το εξωτερικό. Όχι μόνο προς την Άγκυρα, αλλά και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Είναι ένα είδος προειδοποίησης για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας, ενάντια στην διάθεση ορισμένων, αντί να επιλέξουν θέση, να μας σπρώξουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία με το γνωστό «βρείτε τα».

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Ντι Μάιο

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι «χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία». Ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Επίσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα. Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη. Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου). Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα».

«Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι «η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας», προσθέτοντας: «εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι «στο μεταναστευτικό εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο της διακήρυξης του Μαρτίου του 2016».

Καταλήγοντας είπε ότι «ως Ιταλία και ως χώρα μέλος της ΕΕ, ως μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, στηρίζουμε τη διευκόλυνση κάθε διαδικασίας διαλόγου. Χάρη σε αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά τονίζουμε την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ