Αίγυπτος: Ο Αλ-Σίσι διέταξε τον στρατό να είναι σε ετοιμότητα για τη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έδωσε εντολή στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την περιφερειακή παρέμβαση της Τουρκίας στη γειτονική Λιβύη.

Προειδοποίησε επίσης τις δυνάμεις που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, να μην διασχίσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο αλ-Σίσι έκανε περιοδεία το Σάββατο σε μια αεροπορική βάση κοντά στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη μήκους 1.200 χιλιομέτρων, όπου η κρατική τηλεόραση τον έδειξε να βλέπει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να απογειώνονται και να ελέγχει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα.

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών», είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.

Ο αλ-Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος δεν ήθελε να παρέμβει στη Λιβύη και ότι γενικά ήταν υπέρ μιας πολιτικής λύσης, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική.

«Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν την πρώτη γραμμή της Σύρτης-Τζούφρας, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε ηγέτες από μερικές φυλές της Λιβύης.

Ο αλ-Σίσι κάλεσε εκ νέου τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να σεβαστούν την πρώτη γραμμή και να επιστρέψουν σε συνομιλίες.

Όπως είναι γνωστό, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε στις 6 Ιουνίου μία ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, προτείνοντας κατάπαυση του πυρός και εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας.

Πρόκειται για τη «Διακήρυξη του Καΐρου», που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ανακοίνωσε παρουσία του Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ και του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ.

Οι πιστοί του Χαφτάρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here