Guardian για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προϊόν κλοπής»


«Η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων» – O Guardian αναφέρεται στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για το πάγιο αίτημα της επιστροφής

Σε δημοσίευμά του ο Guardian με τίτλο «προϊόν κλοπής – Η Ελλάδα ζητά από τη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» αναφέρεται ξανά στο ζήτημα των Γλυπτών αλλά και το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον επαναπατρισμό τους.

Η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ, σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα, στέκεται στον εορτασμό για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, σημειώνοντας ότι «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο των εορτασμών, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα έκανε εκ νέου λόγο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντας παράνομη και «ενάντια σε κάθε ηθική αρχή» την κράτηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία τόνισε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι η Αθήνα ζητά συστηματικά από τον Σεπτέμβριο του 2003 -όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα Γλυπτά, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή, συνεχίζει να κρατά παράνομα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Βάσει δημοσκοπήσεων, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα, ο «Guardian», επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει πως δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του -σημειώνει ο Guardian- ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει χαρακτηρίσει την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη».

Ο Guardian παρατηρεί εξάλλου πως, όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος υπογραμμίζεται και η αντίφαση πως παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, παραμένει θερμός υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζοντας πως «διασώθηκαν, πολύ σωστά από τον Έλγιν».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ