Ακίνητα: Παράταση στις αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Πώς θα γίνει η δήλωση


Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή παρατείνεται έως 31/08/2020 η δυνατότητα δήλωσης τετραγωνικών που δεν είχαν δηλωθεί στους Δήμους, για λόγους που αφορούν στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο αυτό.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται πλέον μέχρι τις 31 Αυγούστου να δηλώσουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων που κατέχουν, προκειμένου να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση του ν. 4647/2019, που θα τους δώσει απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και από πρόστιμα για ανακριβή δήλωση των επιφανειών των ακινήτων τους.

Αναλυτικά, για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους,, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης.

Με άλλη τροπολογία από 1.11.2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) –ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

  • Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15.7.2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.
  • Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η/7/2020.
  • Ρυθμίζονται -για λόγους ταχύτητας- τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Οδηγίες για τη διαδικασία

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4: Οριστική υποβολή της δήλωσης.

Τα 6 σημεία που χρειάζονται προσοχή

Κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά υπάρχουν 6 σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής:

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιπλέον διαφορές τετραγωνικών μέτρων ώστε οι δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων στους δήμους να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9 της εφορίας.

Ειδικότερα, πρέπει να δηλώνονται:

-διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων,

-επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων,

-επιφάνειες ολόκληρων μη δηλωθέντων ποτέ στο παρελθόν ακινήτων.

Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων, ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται, δηλαδή, στην πραγματική τους κατάσταση.

Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.

Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ