Παίρνει (νέα) τετράμηνη παράταση η ρύθμιση για τα αυθαίρετα – Οι προϋποθέσεις και οι διευκολύνσεις


Νέα τροπολογία αναφορικά με την παράταση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δώσει τουλάχιστο δύο μήνες παράταση στους πολίτες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και να διασφαλίσουν τις κατοικίες τους, ωστόσο πιθανολογείται ότι η παράταση ίσως φτάσει και τους τέσσερις μήνες. Αυτό γιατί οι δύο μήνες που χάθηκαν λόγω του κορωνοϊού  «συμπίπτουν» χρονικά με τους καλοκαιρινούς μήνες και ως εκ τούτου οι διαδικασίες θα είναι πιο δύσκολες να ολοκληρωθούν.

Αυτή τη στιγμή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους μέχρι τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Οι ιδιοκτήτες, δηλαδή, θα έχουν την δυνατότητα να τακτοποιούν τις εκκρεμότητες και μετά τις 30 Ιουνίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2020, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν τα κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, για τα οποία η 30ή Ιουνίου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ρύθμιση προβλέπει για τους πολίτες 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων, μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο, μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου, δόσεις με 50 ευρώ τον μήνα, παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα και μειωμένα παράβολα.

Ακόμη, δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ’αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου, πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982, πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1/1/1983 έως την 1/1/1993, πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από το 1993 έως και το 2003, επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ