Κορονοϊός: Ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα – Πόσα ανιχνεύθηκαν τον Ιούνιο


Αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας λόγω του ανοίγματος του τουρισμού, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορονοϊού παράλληλα με τυχόν τοπικές εξάρσεις.

Ήδη κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 500 κρούσματα κορονοϊού, ενώ ανησυχία προκάλεσαν και οι τοπικές εξάρσεις,όπως αυτή στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης.

Οι υγειονομικές αρχές όμως βρίσκονται σε ετοιμότητα και αναφορικά με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού από το εξωτερικό, καθώς η χώρα μας σήμερα έκανε επίσημα τη μεγάλη πρεμιέρα με τον τουρισμό. Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν περισσότερα «εισαγόμενα» κρούσματα, ανιχνεύθηκαν δηλαδή σε ασθενείς που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό, και ανέρχονται – σύμφωνα με εκτιμήσεις – στα 95.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορονοϊού από τα οποία τα 9 ήταν εισαγόμενα , ανιχνεύθηκαν δηλαδή σε ασθενείς που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Γώγος: Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα

Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες από «πράσινες» χώρες ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας σήμερα (01/07) στον ΣΚΑΪ.

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, αλλά η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε πάντως ο καθηγητής σημειώνοντας ότι το σύστημα QR, δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος του τουρίστα ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων ενώ επεσήμανε και πάλι τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συχρωτισμού.

Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις Αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.

«Πάνω από 50 (κρούσματα) πάντως, είναι θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών. «Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε “κόκκινη”», τόνισε ο κ. Γώγος.

Ανησυχία για τις τοπικές εξάρσεις

Όσον αφορά στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 11 ανιχνεύθηκαν εντός της χώρας. Από αυτά τα 4 προέρχονται από την Περιφέρεια της Ξάνθης,2 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Αττική, 2 ακόμη στην Καστοριά και από 1 θετικός στον κορονοϊό σε Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα η οποία επανεμφανίστηκε στον χάρτη των κρουσμάτων.

Η Ξάνθη και συγκεκριμένα οι ορεινές περιοχές του Δήμου Μύκης βρίσκονται σε τοπικό lockdown, έπειτα από σειρά κρουσμάτων κορονοϊού τον τελευταίο μήνα. Ενδεικτικά, το τελευταίο 48ωρο στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν 16 κρούσματα και άλλα 2 από την Καστοριά όπου συνολικά έχουν φτάσει τα 15 με αποτέλεσμα η περιοχή να μπει και αυτή στο μικροσκόπιο των αρχών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Ξάνθη και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις ορεινές περιοχές του δήμου Μύκης την Τρίτη, πριν αποφασιστεί η μερική άρση της καραντίνας στην περιοχή.
«Μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε: «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω. Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά τους πάντως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές πραγματοποιούν διαρκώς ελέγχους και ιχνηλατούν τις επαφές των κρουσμάτων προκειμένου να εντοπίσουν και να απομονώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ