Οκτώ «επικίνδυνα» αντικείμενα μέσα στο σπίτι


Τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι αυξάνονται συνεχώς και οι αιτίες τους συχνά σχετίζονται με απλά πράγματα που όλοι ξέρουμε αλλά κανείς δεν φαντάζεται πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν. Σύμφωνα με το αμερικανικό συμβούλιο ασφάλειας, τραυματισμοί ή ατυχήματα που μπορούν να προληφθούν είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν δηλητηριάσεις από διάφορες ουσίες, όμως τα ατυχήματα με καθημερινά πράγματα ευθύνονται για μερικές χιλιάδες τραυματισμούς ετησίως. Στην Αμερική, βέβαια, καταγράφονται λεπτομερώς οι αιτίες που οδηγούν τον κάθε ασθενή στα επείγοντα. Ωστόσο, οι ίδιοι «κίνδυνοι» παραμονεύουν και στο δικό μας σπίτι!

Δείτε 8 αντικείμενα που μπορεί να κρύβουν άμεσο κίνδυνο ατυχήματος και τραυματισμού

Όργανα γυμναστικής: Οι περισσότεροι ξεκινούν γυμναστήριο ή αγοράζουν κάποιο όργανο για το σπίτι χωρίς να συμβουλευθούν γιατρό ή έστω γυμναστή για το πώς θα αθληθούν με ασφάλεια. Έτσι, οι πτώσεις και κάθε είδους κακώσεις είναι πολύ συχνές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφηκαν πέρυσι 526.000 τέτοιοι τραυματισμοί, με βασικό «ένοχο» το διάδρομο γυμναστικής!

Ακουστικά: Ο προφανής κίνδυνος αφορά τις βλάβες στην ακοή, όταν ο ήχος έχει μεγάλη ένταση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ακουστικά μπορεί να γίνουν αιτία σοβαρού τραυματισμού των πεζών στο δρόμο. Κάντε το εικόνα: πεζός, περπατά με τα ακουστικά στα αυτιά, τον συνεπαίρνει η μελωδία της αγαπημένης του μουσικής και δε βλέπει μπροστά του…

Παιδικά παιχνίδια: Όλα σχεδόν μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να μετατρέψουν την ευχαρίστηση σε επώδυνη εμπειρία για τα παιδιά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιχνίδια με μπαταρίες. ειδικά τις μικρές στρογγυλές που μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο στόμα και το στομάχι των μικρών παιδιών, και να θέσουν ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο, εξαιτίας των χημικών που περιέχουν.

«Τηλέφωνο» Ντους: Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξε πως εκεί κρύβονται μυκοβακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Γι’ αυτό απολυμαίνουμε τακτικά τη ντουζιέρα και τα εξαρτήματά της.

Διακοσμητικά φωτάκια: Είναι αυτά που χρησιμοποιούμε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ή στα πάρτυ γενεθλίων και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο κυρίως για ηλεκτροπληξία. Γι’ αυτό προσέχουμε την προέλευσή τους και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εγκατάσταση και αποθήκευσή τους.

Απορρυπαντικά πλυντηρίου: Οι χημικές ουσίες που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οισοφάγο και στο στομάχι. Ειδικά αυτά που διατίθενται σε μορφή χρωματιστής κάψουλας μπορεί να φαντάζουν σαν… καραμέλες στα μάτια των μικρών παιδιών. Υπήρξε μάλιστα μια περίοδος που πολλοί έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έπαιρναν μέρος στην «πρόκληση της κάψουλας» τρώγοντας απορρυπαντικό! Κατόπιν αυτών, καταλαβαίνει κανείς γιατί όλες οι διαφημίσεις τέτοιων προϊόντων κλείνουν με το σύνθημα «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά»…

Καλλυντικά: Όλα αυτά τα μπουκαλάκια και τα χρώματα μπορεί να είναι δελεαστικά και φυσικά επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνα θεωρούνται τα προϊόντα για τα μαλλιά γιατί συχνά περιέχουν αλισίβα η οποία είναι καυστική.

Πίτσα: Κι όμως, η πίτσα μπορεί να γίνει αιτία για να τρέξει κανείς στα επείγοντα! Οι Αμερικανοί καταγράφουν 2.300 τέτοιες επισκέψεις στα νοσοκομεία κάθε χρόνο. Πρόκειται κυρίως για «ανυπόμονους» που παθαίνουν εγκαύματα στο στόμα και τον οισοφάγο από καυτή πίτσα! Υπάρχουν βέβαια και τα κοψίματα από κόφτες πίτσας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ