Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα βάζει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής – Ποιες θα είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία


Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση και παράλληλα κλιμακώνει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταδικάσουν οι Ευρωπαίοι την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Παράλληλα η Ευρώπη, που εμφανίζει χαλαρούς ρυθμούς, καλείται να θέσει ατζέντα τουρκικών προκλήσεων αλλά και να πετύχει κυρώσεις σε βάρος της οικονομίας της γειτονικής χώρας. Και αυτό γιατί θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να «προλάβει» ένα επόμενο προκλητικό βήμα: ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με διπλωματικής πηγές, η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε δύσκολα όσον αφορά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Η Ελλάδα επιθυμούσε να υπάρξει εξουσιοδότηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να δημιουργήσει κατάλογο μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως, δηλώνουν κατ’ αρχήν ικανοποιημένα από την μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συζήτηση για κυρώσεις. Όπως τόνισαν «ζητήθηκε από την Τουρκία (σ.σ. όσον αφορά στην Αγία Σοφία) να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

«Οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, ενώ υπήρξε ευρύτατη συναίνεση στην πρόταση της Ελλάδας να εκπονηθεί κατάλογος κατάλληλων μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» σημείωναν.

Τώρα, τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οι εν λόγω κυρώσεις; Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι «τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα».

Την ίδια ώρα, αποφασισμένη να τεθεί το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή, αλλά να μην υπάρξει αυτή τη φορά μόνο λεκτική καταδίκη της Τουρκίας είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προλείανε, μάλιστα, το έδαφος, καθώς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του. Μάλιστα αναμένεται επαφή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ προγραμματίζονται και διά ζώσης συνομιλίες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με την Τουρκία μετά την απόφαση για Αγία Σοφία

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Exθες η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει», εξήγησε.

«Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη» είπε μεταξύ άλλων καταλήγοντας πως «επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα» και «είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα».

Παράλληλα ο κος Πέτσας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ